Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Боротьба з інсультами – частина політики героїв

16 серпня 2023
149

На цьому наголосив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко на черговій нараді з питань надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті. Цього разу під час робочої поїздки на Рівненщину. В нараді, окрім очільників інсультних центрів Рівненської області, взяли участь народний депутат України Олександр Аліксійчук, голова Рівненської ОВА Віталій Коваль та інші представники місцевої влади.

 

«Продовжуємо наводити лад в боротьбі з інсультами, оскільки політика героїв – це не тільки про травму і реабілітацію. Це і про ті хвороби, кількість яких зростає, а вік молодшає внаслідок повномасштабної війни, що розвʼязана росією. Вони будуть з нами не один рік. Розробляючи заходи для боротьби з інсультами ми орієнтуємося на кращі світові стандарти. В Європі є чіткий план дій до 2030 року, який ми тримаємо у фокусі уваги. Питання зменшення захворюваності на інсульти – це виклик як для нашої медичної системи, так і для світу загалом. Ситуація в Україні значно ускладнюється триваючими воєнними діями, але ми попри все працюємо над тим, аби якість надання медичних послуг покращувалась, а сучасні методи діагностики та лікування ставали доступнішими», – зазначив Віктор Ляшко.

Наразі вісім лікарень Рівненщини законтрактовані Національною службою здоровʼя України для надання послуг за «інсультним пакетом». Однак такий критично важливий вид терапії як тромболізис проводять лише три з них, ендоваскулярні втручання наразі не проводяться в жодному законтрактованому медичному закладі. 

«Сучасні високотехнологічні методики лікування судинних патологій мають бути доступні для українських пацієнтів. Сьогодні в Дубенській міській лікарні починає працювати ангіограф вартістю майже 9 млн грн. Він був закуплений Міністерством коштом державного бюджету і перерозподілений в лікарню в червні минулого року. Від сьогодні нарешті запрацює для пацієнтів Рівненщини. Ще раз наголошую на тому, що наша мета – якісна, доступна та безоплатна медична допомога», – підкреслив міністр.

Нині інсульт посідає друге місце серед причин смертності та перше – серед причин інвалідизації дорослих. Близько 80-85% випадків – це ішемічні інсульти. Їх лікування потребує спеціалізованого обладнання. Ангіографія – це метод «золотого стандарту» у вивченні судин людини, що дозволяє визначити їх функціональний стан. Відтепер медики Дубенської міської лікарні можуть максимально оперативно обстежувати й визначати місце звуження, закупорки або ж розширення судин та інші процеси і хвороби, які виявити в інший спосіб не вдається. 

Крім цього, під час візиту міністр поспілкувався з колективом Дубенської міської лікарні, оглянув відремонтоване травматологічне відділення, змонтовану електростанцію з сонячними панелями та реабілітаційне відділення.

Нагадаємо, нещодавно міністр проводив нараду з інсультними центрами Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської та Донецької областей, де наголосив на тому, що буде звертатись до голів обласних рад з пропозиціями про зняття певних керівників лікарень з займаних посад у разі, якщо прогалини в управлінні цими медзакладами стоятимуть на заваді надання якісної допомоги пацієнтам.