Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна домовилась про співпрацю з Національним інститутом охорони здоровʼя США щодо консультування та обміну досвідом

28 вересня 2023
126

Американські колеги з Національного інституту охорони здоровʼя США готові надавати академічну та наукову підтримку українським лікарям щодо навчання персоналу онкоклінік, принципів допомоги пацієнтам тощо. 

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, який у складі української делегації відвідав 3-й щорічний симпозіум Марії Склодовської-Кюрі з дослідження та лікування раку, що проходив 20-22 вересня в місті Баффало, штат Нью-Йорк, Сполучені Штати Америки. Симпозіум було організовано науково-дослідним та лікувальним онкологічним центром Розуелл-Парк за підтримки Ініціативи Балтійського, Адріатичного, Чорного морів. 

«Українці з онкологією нині вимушені протистояти одразу двом ворогам:  внутрішньому – хворобі та зовнішньому – російській агресії. Розпочата росією війна поставила під загрозу лікування цих людей, а отже, і їхній шанс на життя. Адже навіть за наявності необхідних ліків не завжди є можливість вчасно отримати хімієтерапію – через повітряні тривоги чи відключення електроенергії. І якщо питання безперервного електрозабезпечення лікарень нам вдалося вирішити – власними силами та з допомогою благодійних організацій і донорів, – то небезпека обстрілів нікуди не зникла. Проте навіть в умовах активної фази війни наші лікарі роблять надможливе для того, щоб зберегти своїм пацієнтам життя. Ми вдячні американським колегам за допомогу у наданні консультацій та обмін передовим досвідом клінічних досліджень», – зауважив під час доповіді Сергій Дубров.

У рамках Симпозіуму сторони домовились про обмін досвідом між українськими та американськими клініками онкологічного напряму щодо надання онкодопомоги та співпраці у питаннях клінічних досліджень. 

Українська делегація також представила досвід роботи медичної сфери у надскладних умовах та результат медичної реформи.

Нагадаємо, раніше Робоча група з питань удосконалення та розвитку онкологічної допомоги спільно з експертами Бюро ВООЗ в Україні обговорили проєкт Національної стратегії контролю онкологічних захворювань на період до 2030 року та операційний план її реалізації у 2023 – 2025 роках.