Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Підтримка пацієнтів в умовах надзвичайних ситуацій: Нацрада з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу розглянула поточні проєкти на 2024 рік

29 березня 2024
159

Пріоритетні заходи для подолання епідемій туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу обговорили понад 70 учасників під час засідання Нацради. Зокрема, зміни в нормативно-правовій базі щодо надання послуг у сфері протидії ВІЛ: оновлений порядок надання послуг з догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ (наказ МОЗ України від 26 січня 2024 року №140) та надання послуг з профілактики ВІЛ серед представників деяких ключових груп щодо інфікування ВІЛ (наказом МОЗ України від 20 лютого 2024 року №288). Під час засідання учасникам також представили звіт Нацради за 2023 рік та першого кварталу 2024 року. 

У рамках міжнародної співпраці та забезпечення технічної підтримки програм у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні секретаріат Нацради обговорив з учасниками міжнародне партнерство. Йдеться про фінансову підтримку в рамках надзвичайного фонду для України на суму 5 млн євро від Французького Агентства Міжнародного Технічного співробітництва «Французька Експертиза» та Механізму підтримки програм Глобального фонду «Ініціатива». Підтримка спрямована на забезпечення програм на регіональних і національному рівні у сферах розвитку спільнот, програм з прав людини та гендеру, послуг з профілактики і лікування від ВІЛ-інфекції та туберкульозу. 

Під час засідання новим представникам неурядового сектору також представили підсумки роботи нового онлайн-інструменту публічного позиціонування та адвокації One Voice Community. Ресурс дозволяє забезпечити узгоджену міжсекторальну взаємодію у цій сфері із урахуванням інтересів та потреб усіх ключових груп населення та реалізується в рамках діяльності Національної ради для представників спільнот. Онлайн-ресурс — це майданчик, де зібрано актуальну інформацію за програмами для пацієнтів, тематичних опитувань. Наразі за підтримки платформи порушено такі актуальні питання, як усунення всіх можливих форм дискримінації до людей, яких торкнулися соціально небезпечні захворювання, захист репродуктивного та сексуального здоров’я жінок, які живуть з ВІЛ, а також найбільш поширені міфи про туберкульоз в Україні. 

Також, в рамках Всеукраїнського місячника боротьби з туберкульозом на комунікаційній онлайн-платформі розміщено нове опитування: Чи потребують перегляду сервіси підтримки пацієнтів у процесі лікування туберкульозу в Україні?

Нагадаємо, Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу за період з 2003 до кінця 2023 року залучила понад 913 млн доларів США безповоротної фінансової допомоги для здійснення програм і заходів у сфері ВІЛ, ТБ, а також на стримування впливу COVID-19 на програми у цій сфері.

На 2024-2026 роки Україна отримала три грантові угоди з Глобальним фондом на суму понад 165 млн доларів за програмою «Стійка відповідь на епідемії ВІЛ і ТБ в умовах війни та відновлення України». Виконавці програм Глобального фонду в Україні – основні реципієнти або розпорядники коштів, яких визначає та затверджує Національна рада. На 2024-2026 роки виконавцями програм визначені: Центр громадського здоров’я МОЗ України, міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» та БО «100 відсотків життя». Як міжсекторальний орган з широким представництвом зацікавлених сторін Національна рада виконує роль координаційного механізму країни з виконання програм Глобального фонду.