Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Підсумкове засідання Нацради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу: представлена стратегія доступу до послуг до 2030 року

28 грудня 2023
331

Документ представили до обговорення та погодження на підсумковому засіданні Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке пройшло 28 грудня під головуванням заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

Учасники також обговорили план дій основних реципієнтів Глобального фонду у сферах розвитку спільнот, програм з прав людини та гендеру на наступні три роки. Він включає кроки з комплексної відповіді на бар’єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування від ВІЛ-інфекції та туберкульозу на наступні сім років. Координацію реалізації стратегії та плану дії з боку основних реципієнтів покладено на Центр громадського здоров’я. 

Під час підсумкового засідання Національної ради учасники також проговорили механізм утворення виконавчого комітету Нацради для оперативного реагування на виклики у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ під час воєнного стану, післявоєнний період відновлення України та в інших надзвичайних ситуаціях. Він займатиметься розробкою та впровадженням оперативних планів з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу від регіонального до національного рівня. 

Нагадаємо, Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу за період з 2003 до кінця 2023 року залучила понад 913 млн доларів США безповоротної фінансової допомоги для здійснення програм і заходів у сфері ВІЛ, ТБ, а також на стримування впливу COVID-19 на програми у цій сфері.

На 2024-2026 роки Україна отримала три грантові угоди з Глобальним фондом на суму понад 165 млн доларів за програмою «Стійка відповідь на епідемії ВІЛ і ТБ в умовах війни та відновлення України». Виконавці програм Глобального фонду в Україні – основні реципієнти або розпорядники коштів, яких визначає та затверджує Національна рада. На 2024–2026 роки виконавцями програм визначені: Центр громадського здоров’я МОЗ України, міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» та БО «100 відсотків життя». Як міжсекторальний орган з широким представництвом зацікавлених сторін Національна рада виконує роль координаційного механізму країни з виконання програм Глобального фонду.