Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Нові реабілітаційні відділення та енергонезалежність для закладів «первинки»: у Відні розпочалася місія МОЗ та Світового банку

20 вересня 2023
292

У Відні розпочала роботу місія Світового банку з підтримки проєктів, які МОЗ реалізує спільно зі Світовим банком. Упродовж тижня команда фахівців Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України та експертів групи впровадження проєктів  разом із командою Світового банку обговорюватимуть найактуальніші напрями та заходи, що покликані посилити медичну систему, яка останні півтора року працює в умовах викликів воєнного часу. 

«Ми дуже цінуємо і дуже вдячні за підтримку української медичної системи, яку впродовж восьми років поспіль надає Світовий банк. Співпраця, яка під час пандемії та зараз під час війни була швидко перелаштована під потреби країни, дозволяє зміцнити спроможність лікарень в умовах посиленого навантаження та забезпечувати їх критично необхідним обладнанням, сприяючи професійному розвитку медиків. Традиційні зустрічі з експертами Світового банку у форматі місії з підтримки спільних проєктів дають можливість планувати і втілювати заходи у межах проєктів для досягнення максимальної ефективності», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін очолює команду української сторони як координатор спільних зі Світовим банком проєктів МОЗ України. Перша сесія у Відні повністю присвячена новому спільному проєкту «Зміцнення охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine). Його ціль — це відновлення і покращення доступу до основних медичних послуг, насамперед відбудову й модернізацію лікарень та задоволення нових і невідкладних потреб у медичних послугах, зокрема з підтримки психічного здоров’я та реабілітації. 

В межах обговорення йдеться і про створення кабінетів психологічного розвантаження, кабінетів вакцинації населення, нових реабілітаційних центрів у лікарнях, а також кабінетів фізичної реабілітації та ерготерапії у закладах первинного рівня та забезпечення їх необхідним обладнанням, передбаченим табелем оснащення. 

Усі проєкти, які підтримує Світовий банк, передбачають створення безбар’єрного простору та заходи з подальшого підвищення енергоефективності і забезпечення доступу до альтернативних джерел енергії.

Окремо в межах проєкту HEAL Ukraine буде підвищено енергоефективність закладів первинного рівня, які забезпечать сонячним енергетичним обладнанням, що дозволить не лише використовувати сонячну енергію, а й накопичувати її. Крім того, «первинку» забезпечать автомобілями високої прохідності та навіть електромобілями, щоб наблизити медичні послуги до населення у віддалених районах. Проєкт також сприятиме цифровізації сфери охорони здоров’я національного рівня та  розвитку системи донорства крові.

Нагадаємо, МОЗ та Світовий банк реалізують три великі проєкти у сфері охороні здоров’я: «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей», «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні», «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя».