Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ нагадує: постраждалі від війни українці можуть бути евакуйовані на лікування за кордон до клінік Європи

29 березня 2024
86

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що постраждалі громадяни, які внаслідок російської збройної агресії зазнали складних травм, мають можливість отримати лікування за кордоном. Так, ще від початку повномасштабної війни МОЗ України разом із Єврокомісією, ВООЗ та іншими партнерами організовують евакуаційні рейси для постраждалих українців на лікування за кордон. 

Загалом завдяки співпраці вже вдалося направити на лікування та/або реабілітацію за кордон понад 4500 українців. Серед них є пацієнти з  мінно-вибуховими травмами, ті, хто потребує протезування, та онкопацієнти. Крім того, серед евакуйованих — понад 600 дітей з травмами та онкологічними захворюваннями. 

Зазначимо, що на сьогодні вже понад 30 країн прийняли українців на лікування, зокрема Німеччина, Норвегія, Латвія, Литва, Польща, Франція, Італія, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Нідерланди та ін. 

Насамперед до закордонних клінік направляють пацієнтів із травмами, опіками, орфанними та хронічними захворюваннями тощо. Відповідний перелік травм передбачений затвердженими критеріями направлення українців на лікування за кордон. Також у переліку є пацієнти з новоутвореннями та орфанними (рідкісними вродженими або набутими) захворюваннями. 

Нагадаємо, що скерувати пацієнтів на лікування за кордон може сімейний або лікуючий лікар на основі встановлених критеріїв. Щоби підтвердити відповідність критеріям, потрібно запитати у лікаря заповнену форму № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». 

За алгоритмом евакуації, МОЗ України верифікує дані та через систему екстреного реагування Єврокомісії оперативно інформує країни ЄС та Європейської економічної зони про потребу в евакуації громадян України. Далі партнери приймають запит МОЗ та надають пропозиції щодо евакуації громадян. 

На сьогодні діє кілька маршрутів медичної евакуації на лікування за кордон, а саме:

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам»;
  • для військовослужбовців — шляхом подання на евакуацію за кордон через командування Медичних сил України. 

Більш детально ознайомитися з механізмом та умовами медичної евакуації можна за посиланням

Також нагадуємо, що у країнах Європи українським пацієнтам надають безоплатну медичну допомогу. Ознайомитися з особливостями надання меддопомоги постраждалим громадянам України за кордоном можна тут