Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Фінансування наукових досліджень і розробок у 2020 році за кошти держбюджету: критерії відбору

25 лютого 2020
3875

Нещодавно відбувся конкурсний відбір наукових досліджень та розробок на 2020 рік, які фінансуватимуться за кошти держбюджету, серед закладів та установ, що знаходяться у сфері управління МОЗ України. Ознайомитися з переліком можна за посиланням. Фінансування відбувається за рівними для всіх, чесними та прозорими правилами. Це сприятиме цільовому фінансуванню наукових досліджень і розробок у сфері охорони здоров'я.

Основні критерії відбору та вимоги до учасників конкурсу

Заявки на фінансування наукових досліджень і розробок оцінювалися за такими критеріями:

  • Науковий доробок керівника роботи за останні 5 років. На оцінку впливають передусім наукові статті у виданнях, віднесених до першого, другого, третього і четвертого квартилів (Q1, Q2, Q3, Q4) відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports
  • Якість та реалістичність заявки. На оцінку впливають якість наукової гіпотези, мети, завдання, адекватність дизайну дослідження, реалістичність виконання дослідження (відповідність меті, тематиці, умовам конкурсу, адекватність кошторису до поставлених мети і завдань, наявність відповідної матеріально-технічної бази, відповідність кадрового складу тощо), відповідність запланованого кінцевого результату актуальним потребам економіки, суспільства та національної безпеки
  • Доброчесність

Також учасники конкурсу повинні були:

  • подати лише одну заявку, де науковим керівником виступає одна і та сама особа
  • підтвердити, що наукова робота не подана на інший конкурс для отримання фінансування з держбюджету
  • підтвердити, що керівник та виконавці працюють за основним місцем роботи в установі, від якої подавалася робота

Основні причини, чому були відхилені роботи

Водночас під час подачі документів конкурсантами на конкурсний відбір було виявлено низку порушень. Розповідаємо, чому були відхилені деякі проєкти наукових досліджень і розробок.

  • Перехідні проєкти зі строком виконання 2018-2020 роки

Деякі проєкти наукових досліджень і розробок були вказані авторами як перехідні, зі строком виконання 2018-2020 роки. Це прямо суперечить наказам МОЗ України (від 26 червня 2019 року № 1459 «Про затвердження Уточненого переліку наукових досліджень і розробок, що виконуватимуться у 2019 році» та наказу МОЗ України від 30 листопада 2019 року № 2363 «Про додатковий розподіл невикористаних коштів на наукові дослідження і розробки»), де зазначено, що виконання таких наукових досліджень мало завершитися у 2019 році. За завершеними науковими дослідженнями та розробками заклади/установи мали подати звіти у міністерство.

  • Кілька робіт від одного керівника

Були подані три роботи від одного керівника. Це порушення вимог до учасників конкурсу (постанова Кабміну від 12 вересня 2018 року № 739 «Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору наукових, науково-технічних робіт, що плануються до виконання за рахунок коштів державного бюджету» та наказ МОЗ України від 13 грудня 2019 року № 2453 «Про проведення конкурсного відбору проєктів наукових досліджень і розробок»).

  • Порушення академічної доброчесності 

У деяких проєктах було виявлено абсолютне порушення академічної доброчесності – дані виявилися не достовірними. Національною науковою медичною бібліотекою України було здійснено перевірку достовірності даних щодо наукових статей, поданих у відомостях до заявки.  

  • Відсутність у керівника за останні 5 років опублікованих статей у виданнях, віднесених до першого, другого, третього і четвертого квартилів відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports 

Керівник проєкту за 5 років не опублікував жодної статті у виданнях, віднесених до першого, другого, третього і четвертого квартилів відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports. 

Наявність таких публікацій – одна з вимог наказу МОЗ України від 13 грудня 2019 № 2453 «Про проведення конкурсного відбору проєктів наукових досліджень і розробок». Також це відповідає Програмі діяльності Кабміну (постанова КМУ від 29 вересня 2019 року № 849), дорожній карті інтеграції України до Європейського дослідницького простору (ERA-UA) (рішення колегії МОН України, протокол від 22 березня 2018 року № 3/1-7) та результативним показникам паспорта бюджетної програми КПКВК 2301020 «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері охорони здоров’я».

  • Проєкт наукової роботи без підпису керівника і співвиконавців

Проєкт наукової роботи було подано без підпису керівника і співвиконавців. Це є порушенням правил заповнення відомостей до заявки на фінансування наукових досліджень і розробок, затверджених наказом МОЗ України від 13 грудня 2019 року № 2453.

Читайте також про результати конкурсного відбору наукових робіт.