Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

100 млн євро кредиту Банку розвитку Ради Європи використають на відновлення української системи охорони здоров’я – рішення уряду

24 квітня 2024
85

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт розпорядження «Про залучення позики від Банку розвитку Ради Європи для реалізації Проєкту “Зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя” (HEAL Ukraine)». Таке рішення дасть змогу залучити додатково 100 млн євро на реалізацію проєктів у галузі відновлення медичної інфраструктури та реабілітації. 

«Наша система охорони здоров’я щоденно проходить випробування на стійкість. Українські лікарні, поліклініки, амбулаторії стають мішенню ворожої армії. Наразі 1 581 обʼєкт медзакладів пошкоджено та ще 210 – зруйновано вщент. Робимо все можливе, щоби забезпечити українцям доступ до медичної допомоги, попри всі обставини, – сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. – Висловлюємо вдячність нашим партнерам, зокрема Банку розвитку Ради Європи, за таку потужну підтримку та допомогу критично важливих для системи охорони здоровʼя напрямів. Виділені 100 млн євро будуть направлені на відновлення доступу до медичної допомоги українців та реабілітацію захисників України, які постраждали під час війни».

Зазначимо, що для відновлення медичної інфраструктури та медичних послуг у найбільш постраждалих регіонах, а також для допомоги у сфері охорони психічного здоровʼя та реабілітації між Світовим банком та Україною було започатковано рамковий проєкт «Зміцнення системи охорони здоровʼя та збереження життя» (HEAL Ukraine) на загальну суму 500 млн доларів США.

На сьогодні для підтримки української медичної системи вже залучені такі фінансові ресурси: 

  • позика Міжнародного банку реконструкції та розвитку у розмірі 100 млн євро. Станом на 1 березня 2024 року вибірка коштів з рахунку позики становить 50,6 мільйона євро;
  • грант Глобального фонду фінансування у розмірі 10 млн доларів США;
  • грант Цільового трастового фонду багатьох донорів підтримки, відновлення, відбудови та реформування України у розмірі 88 млн доларів США. 

Проєкт передбачає можливість розширення заходів фінансування коштом позик чи грантів Світового банку, Банку розвитку Ради Європи, Європейського банку реконструкції та розвитку, інших партнерів з розвитку. 

Зазначимо, що відповідно до «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення», підготовленої урядом України, Світовим банком та Європейською комісією, завдана шкода медичній системі оцінюються у 2,5 мільярда доларів США та ще 16,5 мільярда доларів США складають збитки. У короткостроковій потребі на 2023-2026 рр. ця сума оцінюється у розмірі 3,6 мільярда доларів США. 

Зокрема, на сьогодні росія пошкодила та/або зруйнувала вщент 1791 об’єкт українських медзакладів. Найбільших втрат зазнали медзаклади на Харківщині, Донеччині, Чернігівщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині, Херсонщині та Запоріжжі. Крім того, ворог нищить машини швидкої медичної допомоги, медичне та інше обладнання. 

Таким чином, для відновлення та модернізації медзакладів, доступу пацієнтів до основних медичних послуг і задоволення попиту на нові послуги, зокрема у сфері охорони психічного здоровʼя та реабілітації, залучення ресурсів Банку розвитку Ради Європи у розмірі 100 млн євро є вкрай необхідним кроком. 

Фінансування посилить первинну медичну допомогу, підтримку мобільних бригад, які надають основні медичні послуги у віддалених та постраждалих від війни регіонах. Також йдеться про фінансування послуг у сфері психічного здоровʼя та реабілітації. 

Нагадаємо, що домовленості між Міністерством охорони здоровʼя та міжнародними партнерами досягнуті під час візиту місії Банку розвитку Ради Європи до України у серпні минулого року. Керівник Банку Карло Монтічеллі та міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко обговорили взаємодію та посилення співпраці у сфері охорони здоровʼя під час війни. Також було схвалено виділення 100 млн євро на відновлення системи охорони здоровʼя та задоволення нагальних потреб у медичних послугах у рамках проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та порятунок життів» (HEAL Ukraine).

Довідка: 15 червня 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи. Співпраця банку з Україною є однією зі стратегічних цілей співпраці на 2023-2027 роки. Банк розвитку Ради Європи був створений у 1956 році з метою розвʼязання європейськими країнами питань, пов’язаних із соціальноспрямованою реінтеграцією біженців, переміщених осіб та мігрантів.