Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Оголошення та анонси

День донора в МОЗ 18 липня 2017, 10:00 Київ, Грушевського 7
18 липня 10:00

18 липня Міністерство охорони здоров'я України запрошує взяти участь у акції добровільного безоплатного донорства крові.

Кров, зібрана під час акції, буде передана для потреб міста Києва. 

Ми пропагуємо добровільне і безкоштовне донорство і закликаємо кожного долучатися до цієї благородної справи. 

Кров можна буде здати з 10:00 до 14:00 години 18 липня 2017 року на території Міністерства охорони здоров'я України, за адресою: м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 7.

Донорська акція буде проведена з використанням автомобілю для пересувної бригади заготівлі донорської крові. Це стало можливим завдяки гуманітарній допомозі Міністерству для потреб служби крові України Центральним Каліфорнійським Центром Крові (Central California Blood Center), місто Фресно, Каліфорнія, США.

Транспортування і супровід спеціалізованого автомобіля здійснила благодійна організація «Благодійний Фонд «Український Ресурсний Центр» за підтримки міжнародної благодійної організації «Ротарі Інтернешнл» (Rotary International) та Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я (АМАОЗ), що здійснює свою діяльність в Україні відповідно до Меморандуму про співпрацю з Міністерством від 18.02.2015 року, в рамках проекту технічної допомоги «Надання технічної допомоги зі зміцнення служб переливання крові в певних країнах за Надзвичайним президентським планом США з боротьби зі СНІД (PEPFAR)», фінансований Центрами контролю за захворюваннями США (CDC).

У подальшому, відповідно до рішення Міністерства, спеціалізований автомобіль буде передано для забезпечення діяльності одного з обласних центрів крові.
 

Хто може і не може бути донором?

Донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених МОЗ України.

Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.
 

Абсолютні протипоказання донорства:Трансфузійно-трансмісивні захворювання (інфекції, що передаються з кров’ю).

Соматичні захворювання (злоякісні новоутворення, хвороби крові, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання тощо).

Ризикована поведінка.

 

Як підготуватися до здавання крові. Існують певні правила безпечного донорства?

  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Не паліть за годину до донації.
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до донації.
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові).
  • Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

 

Після здавання крові

10–15 хвилин посидьте спокійно і, якщо ви добре себе почуваєте (не відчуваєте слабкості або запаморочення), пройдіть в буфет і випийте солодкого чаю.

Якщо ви відчули запаморочення, зверніться до медичного персоналу. Найпростіший спосіб допомогти собі – лягти і підняти ноги вище голови або сісти і опустити голову між колін. Не намагайтеся одразу йти чи керувати машиною, якщо у вас паморочиться голова.

Протягом 3–4 годин не знімайте пов’язку і намагайтеся її не мочити. Це вбереже вас від виникнення синця.

Уникайте в цей день важких фізичних і спортивних навантажень, підйому важких предметів, у тому числі і сумок із покупками.

Повноцінно і регулярно харчуйтеся протягом 2 діб після донації і випивайте не менше 2 літрів рідини на день: соки, воду, неміцний чай (алкоголь не рекомендується).

 

Дорогі донори!

Бережіть себе – щодня і особливо в день здавання крові.

Ви робите неймовірно важливу справу! Ви не просто здаєте кров – Ви рятуєте чиєсь життя. Ви віддаєте частинку себе для того, щоб серце іншої дорослої або поки ще зовсім маленької людини продовжувало битися.

 

Дякуємо Вам за те, що ви з нами!

Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто.