Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

За останні два роки Україна має позитивну динаміку у лікуванні інсультів – Сергій Дубров

14 листопада 2023
192

Боротьба з серцево-судинними захворюваннями та профілактика інсультів залишається одним із основним напрямів роботи МОЗ. Гострий мозковий інсульт може розвинутись у людей будь-якого віку та статі. З початку 2023 року майже 90 тисячам пацієнтам було діагностовано гострий мозковий інсульт. 

Для координації дій боротьби з інсультом на міжнародному рівні Європейською організацією інсульту у співпраці з Європейським альянсом боротьби з інсультом у 2018 році було розроблено Європейський План дій боротьби з інсультом (SAP-E). МОЗ приєдналося до цього плану,  підписавши декларацію у 2021 році.

Для обговорення результатів оцінки впровадження європейського Плану дій боротьби з інсультом (SAP-E) в Україні було проведено зустріч за ініціативи ВООЗ.

«Боротьба зі зростаючою кількістю інсультів була і залишається одним із пріоритетних напрямів роботи МОЗ. Орієнтиром є План дій боротьби з інсультом до 2030 року, якою передбачено скорочення на 10% абсолютного числа випадків інсульту в Європі. Але найбільше турбує “омолодження” інсульту, ситуація, коли такий діагноз отримує все більше людей до 40 років. Не менш важливою ніж правильне лікування є вчасна профілактика. І ми докладемо усіх зусиль для збереження здоров’я нації. По досягненню таких показників, як кількість проведених тромболізисів, тромобоекстракції, лікування пацієнтів з ГМІ в інсультних блоках, то ми маємо позитивну динаміку за останні 2 роки і амбітні плани до 2030», – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час відкриття зустрічі. 

Разом з партнерами із НСЗУ, Центру громадського здоров’я, професійних організацій та лікарень було проведено аналіз ключових показників ефективності лікування інсульту в Україні. Зокрема, було проаналізовано маршрути пацієнта при гострому мозковому інсульті, важливість та особливості застосування тромболітичної терапії та ендоваскулярних втручань.

Також було розроблено подальші рекомендації для досягнення цілей сталого розвитку, таких як зменшення на 10% абсолютного числа випадків інсульту в Європі.

Для пацієнта лікування інсультів абсолютно безоплатне. У 2023 році НСЗУ уклала договори на пакет «Медична допомога при гострому мозковому інсульті»  з 229 медичними закладами. 

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров’я разом з Національною службою здоров’я провели серію нарад з керівниками лікарень та департаментів охорони здоров’я обласних та м. Києва адміністрацій щодо результатів моніторингу якості, кількості та структури медичних послуг, які було надано хворим на гострий мозковий  інсульт.