Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

З початку року в Україні пацієнти отримали понад 70 тисяч циклів реабілітації

10 травня 2023
573

Зокрема з них 39 тисяч – у стаціонарних умовах і 33 тисячі – в амбулаторних. Всі послуги надано безоплатно в межах Програми медичних гарантій. 

Повномасштабне військове вторгнення та регулярні масовані обстріли російською федерацією цивільної інфраструктури України стали значним викликом для всієї медичної системи. Кількість людей, які після стабілізації стану та лікування потребують реабілітації, збільшується чи не щодня, тож повернення постраждалих до повноцінного, активного життя – один із головних пріоритетів Міністерства охорони здоров’я. 

Безоплатність та доступність послуг

На зміну застарілій, недієвій, пострадянській системі прийшли сучасні міжнародні практики, які вже довели свою ефективність у Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. Водночас одним із основних критеріїв стала доступність послуг. Безоплатну реабілітаційну допомогу в Україні наразі може отримати кожен, хто її потребує. Задля цього наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

На 2023 рік Національна служба здоров’я України законтрактувала за цими двома пакетами 397 медзакладів. В усіх відповідних лікарнях було сформовано мультидисциплінарні команди, до яких увійшли: лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, асистенти фізичних та ерготерапевтів,  психологи й логопеди. Такий багатопрофільний  пацієнтоцентричний підхід сприяє зменшенню інвалідизації громадян та їхньому якнайшвидшому поверненню до активного й повноцінного життя. 

Перші результати роботи флагманського проєкту МОЗ із розвитку системи реабілітації полягають у підвищенні якості послуг та збільшенні пропускної спроможності законтрактованих лікарень. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, порівняно з довоєнним періодом, кількість реабілітаційних сесій відчутно зросла: 

«Вже зараз нам вдалося більше ніж удвічі збільшити кількість реабілітаційних сеансів, які за день можуть надавати фахівці, – до близько 8000. Далі – більше. Відновимо людину – людина відновить усе», – зазначив Віктор Ляшко

Допомога в стаціонарних умовах

За пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в стаціонарних умовах» пацієнти можуть отримати послуги у 245 українських медзакладах. Кожна з законтрактованих лікарень отримує по 33 607 гривень за надання одного циклу реабілітаційних послуг пацієнту за двома та більше напрямками. В той же час, тариф на відновлення стану функціонування та працездатності за одним напрямом сктановить 19 769 гривень. 

В рамках цього пакету кожен пацієнт має право безоплатно отримати:

  • складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;
  • проведення необхідних лабораторних та інструментальних обстежень;
  • надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами (нейрореабілітація та/або ортопедична реабілітація, та/або кардіо-респіраторна реабілітація та інші) в стаціонарних умовах;
  • психологічну допомогу;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, тощо.

Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл триватиме щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше – понад 21 календарний день. При цьому кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року. 

Допомога в амбулаторних умовах

Послуги за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в амбулаторних умовах» надають 387 медичних закладів. Тариф на медпослуги за цим напрямом становить 10 820 гривень.  

Цей пакет передбачає надання реабілітаційної допомоги від однієї до двох годин на добу для пацієнтів, які потребують: нейрореабілітації, ортопедичної, психологічної, кардіо-респіраторної або комплексної реабілітації. Також передбачені й інші напрями реабілітації упродовж післягострого та довготривалого реабілітаційних періодів відповідно до складеного індивідуального реабілітаційного плану. При цьому тривалість курсу має бути не меншою за 14 днів.