Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Забезпечення донорською кров’ю – важлива складова національної безпеки та обороноздатності країни

26 жовтня 2022
1522

У рамках робочої поїздки міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка на Сумщину в Сумському обласному центрі служби крові відбулось вручення присвоєних Президентом державних нагород «Заслужений донор України». 

Міністр привітав із почесним званням Геннадія Гришка, електромонтера АТ «Сумиобленерго». Також Президент присвоїв почесні звання «Заслужений донор України» Наталії Зякун, лаборантці хімічного аналізу АТ «Сумихімпром» та Олегу Шевелеву, інженеру електротехнічної лабораторії «Сумиобленерго». 

«Як лікар я знаю, наскільки важлива донорська кров. Лікарі можуть бути найкращими, обладнання може бути найсучаснішим, але без донорської крові потрібної групи пацієнт може не вижити. Це дуже просте правило я засвоїв ще багато років тому. Навіть якщо мій внесок дав хоч найменший шанс якійсь людині вижити — для мене цього достатньо. Сьогодні на Сумщині я мав честь нагороджувати Почесних донорів України. Для мене це не патетика, це справді честь. Це люди, які рятують життя, які буквально віддають частинку себе задля порятунку когось зовсім незнайомого, причому роблять це багато років поспіль. Ці люди є для мене прикладом і мотивацією», – наголосив Віктор Ляшко. 

Віктор Ляшко наголосив на важливості особистого внеску донорів крові в порятунок життя українців під час війни. Протягом усього періоду повномасштабної агресії російської федерації проти України наші громадяни були активними донорами, повністю забезпечуючи запаси крові та допомагаючи медикам рятувати як військових, так і цивільних пацієнтів. 

Також міністр взяв участь в ініціативі «Твоя кров може воювати. Стань донором», здавши кров в обласному центрі служби крові.

 Нагадуємо, що кожен може зробити особистий внесок у спільну перемогу, наприклад, ставши донором крові та її компонентів.

Щоб стати донором, необхідно:

  • Звернутися до місцевого центру крові (практично у кожному місті є центри крові або інші медичні заклади, де можна здати кров).  

  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі медичні заклади, які роблять запаси крові, мають власну базу донорів і за потреби крові зв’язуються з ними.

Оновлений список телефонів у всіх регіонах є за посиланням https://utcc.gov.ua/tsentry-krovi

  • Записатися онлайн у реєстр донорів. Кожен, хто  бажає стати донором крові, може зареєструватися на відповідних вебсервісах, внести туди всю необхідну інформацію і чекати повідомлення від координаторів.

Внести свої дані можна на ресурсах https://www.donor.ua або https://helsi.me

До реєстрів вносять інформацію про контакти, місто проживання, групу та резус крові потенційного донора. Після реєстрації потенційні донори заповнюють анкету, в якій   дають інформацію про стан здоров'я. На підставі неї медики визначають, чи є у людини протипоказання до донорства.