Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Відкритий діалог – запорука ефективної реалізації державної політики на місцях

25 квітня 2023
68

Центральна влада та ті, хто реалізують державну політику на місцях, мають спільно працювати та спільно вирішувати проблемні питання, що виникають, заради спільної мети – забезпечення якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги для людей. Кожен має відповідально виконувати свою частину роботи, а в центрі уваги під час прийняття будь-яких рішень має бути український пацієнт. На цьому наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час наради з керівниками структурних підрозділів охорони здоров’я обласних та Київської міської військових адміністрацій за участі заступників міністра.

Під час наради присутні обговорили проблемні питання, які були попередньо надіслані в міністерство обласними структурними підрозділами, та потребували додаткового розʼяснення з боку профільних заступників міністра. 

Насамперед учасники зупинилися на деталях формування спроможної мережі закладів охорони здоровʼя. Наразі обласні військові адміністрації мають визначити перелік медичних закладів, які увійдуть до спроможної мережі, враховуючи численні регіональні особливості, та до 1 травня ц. р. подати його на затвердження МОЗ разом із трирічним планом розвитку лікарень. Далі відбудуться профільні консультації та відкриті публічні обговорення по кожному регіону.

«Відкритий діалог на постійній основі є запорукою ефективної імплементації затвердженої державної політики на місцях. Ми всі маємо спільну мету – забезпечення українців якісною, доступною та безоплатною медичною допомогою. І маємо разом рухатися до її реалізації. На благо наших пацієнтів. Природно, що у нас виникають певні дискусійні питання. Ми готові чути про проблеми, які виникають на місцях, в конкретних областях, містах чи селах. Ми готові допомагати їх вирішувати. Саме для цього ми і проводимо ці регулярні зустрічі. Закликаю всіх говорити відкрито. Впевнений, що разом ми точно знайдемо більш ефективні рішення», – наголосив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Окрім цього, під час наради була приділена увага фінансуванню медичних закладів за контрактами з НСЗУ в межах програми медичних гарантій; загальним питанням державного фінансування сфери охорони здоровʼя; механізму функціонування, реорганізації чи перетворення, обласних бюро судово-медичної експертизи з 1 липня 2023 року; передачі управлінських функцій з організації імунопрофілактики до обласних центрів контролю та профілактики хвороб; організації розподілу і зарахування випускників медичних спеціальностей в інтернатуру в 2023 році; відновленню акредитації закладів охорони здоровʼя; підвищенню рівня охоплення вакцинацією дорослих та дітей тощо.