Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко під час візиту до Івано-Франківська перевірив медзаклади на готовність до реагування на COVID-19

19 вересня 2022
3325

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час робочого візиту до Івано-Франківська відвідав обласний Центр контролю та профілактики захворювань, де перевірив готовність до реагування на збільшення кількості випадків захворювання на коронавірус. 

За минулий тиждень зафіксовано 36 683 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби COVID-19, що на 53,7% більше, ніж минулого тижня. Також 6 273 особи госпіталізовано, що показує зростання на 32,5%.

«Центри контролю та профілактики хвороб мають свою надзвичайно важливу місію: постійно вдосконалювати навички щодо забезпечення санітарної та епідемічної безпеки – і це також фронт, який потрібно тримати. Сьогодні особливо непросто, адже паралельно з війною і щоденними втратами ми маємо ще один фронт боротьби – з COVID-19, який також потребує зусиль та праці медиків. Попередні роки довели нам, що лише неухильне дотримання правил та норм рятує життя від підступної хвороби. Сьогодні наше завдання – забезпечити тестування та вакцинацію, адже це значно допоможе нашим лікарям, які і так завантажені пораненими та працюють на межі можливого», – зазначив очільник МОЗ. 

Віктор Ляшко наголосив, що наразі на рівні кожної області є можливість використовувати як експрес-тести, так і ПЛР-тести на COVID-19 для проведення відповідних досліджень, адже держава забезпечила їх у достатній кількості.

Окрім того, міністр додав, що держава домовилась з міжнародними партнерами про отримання вакцини проти грипу у вигляді гуманітарної допомоги. Йдеться про близько 190 тисяч доз вакцини, яка буде спрямована передусім для щеплення медиків та груп ризику, як це було у попередні роки. Очікується, що вона надійде вже у жовтні. 

Під час візиту окремо обговорили підготовку до опалювального сезону. Зокрема, обласні центри контролю та профілактики хвороб мають переглянути свою матеріально-технічну базу та визначити, як можна покращити енергоефективність.

Міністр додав, що робота центрів контролю та профілактики хвороб зараз полягає не тільки в діагностиці захворювань та здійсненні епідрозслідувань, а й в активній комунікації у громадах, співпраці з місцевою владою. Так, працівники Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб здійснили чергові моніторингові візити до пунктів щеплення проти COVID-19 в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини в селах Черніїв та Підлужжя. Фахівці оцінили дотримання вимог інфекційного контролю під час забору імунобіологічного матеріалу на коронавірус та під час проведення щеплень. 

Крім того, під час візиту у Центр глава МОЗ відзначив працівників грамотами та подяками Міністерства охорони здоров’я. 

«Наші центри профілактики хвороб продовжують працювати та тримати на контролі епідемічне благополуччя області. Фахівці поділені на групи реагування залежно від напрямку роботи та швидко реагують на потреби і долучаються до організації допомоги своїм колегам у фронтових та прифронтових зонах. Кожен на своєму місці працюємо на перемогу», – підсумував міністр.

Нагадаємо, що у липні близько 5 тисяч ПЛР-тестів були розподілено між регіонами для своєчасного реагування на захворювання віспи мавп.