Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко перевірив готовність «первинки» Закарпатської області до нового епідсезону

19 вересня 2022
2815

Під час візиту у Закарпатську область міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко перевірив готовність первинної ланки медичної допомоги до зростання випадків коронавірусної хвороби. 

«Останній місяць відбувається значне зростання кількості нових випадків коронавірусної хвороби, зростають й обсяги тестування. Достатній запас ліків та тестів – важливі речі, на які зараз мають звернути увагу заклади охорони здоров’я та їхні керівники. З липня ми вимагаємо від керівництва закладів перевірити готовність до епідсезону та постійно наголошуємо: часу на підготовку вже не буде, тому зараз вже всі заклади мають бути готові до зростання госпіталізацій та кількості звернень», – зазначив міністр охорони здоров’я. 

Зокрема, під час візиту очільник МОЗ перевірив запаси «Молнупіравіру» та «Паксловіду» – препаратів для лікування проти коронавірусу для людей із груп ризику, зокрема 60+, а також наявність експрес-тестів для діагностики ковіду. Міністр наголосив, що ліки проти коронавірусної хвороби безоплатні та мають видаватись пацієнтам повним курсом. Платити чи купувати вказані препарати пацієнти не повинні. У випадку, якщо такі випадки стаються, то варто зателефонувати на номер НСЗУ 16-77 та повідомити оператору «гарячої лінії» МОЗ. 

Важливо, що наразі тестуванню на COVID-19 підлягають всі пацієнти з симптомами вірусного захворювання. На рівні країни ми маємо понад 1,3 млн швидких експрес-тестів та можливість провести 1,7 млн ПЛР-досліджень. Зробити експрес-тест чи отримати безоплатне направлення на ПЛР-дослідження можна у сімейного лікаря. 

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я розподілило на регіони 124 608 упаковок препарату проти коронавірусної хвороби «Пакскловід», отримані в якості гуманітарної допомоги.