Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Від тепер 19 травня – День сімейної медицини в Україні

6 грудня 2017
1020

Сьогодні, 6 грудня, Уряд затвердив Проект Указу Президента України «Про День сімейної медицини»: нове професійне свято відзначатимуть 19 травня.

Щороку 19 травня відзначають Всесвітній день сімейного лікаря. Це свято було запроваджено у 2010 році за ініціативою Всесвітньою ради сімейних лікарів WONCA, членом якої є Українська асоціація сімейних лікарів.

Міністерство охорони здоров’я України запропонувало в цей день на державному рівні встановити в Україні професійне свято – День сімейної медицини. Ініціативу підтримала українська та міжнародна медична спільнота. А сьогодні Уряд ухвалив відповідний Проект Указу Президента України.

Сімейні лікарі – це лікарі першого контакту. Вони знають історію здоров’я і спосіб життя кожного члена сім’ї, що дозволяє робити лікування більш ефективним. У розвинених країнах такі лікарі без госпіталізації вирішують до 80% медичних звернень за допомогою сучасних знань, базової апаратури та найбільш розповсюджених аналізів та ліків.

У 2018 році українці зможуть почати вільно обирати сімейного лікаря і педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі декларації з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн.

Встановлення професійного медичного свята “День сімейної медицини” допоможе наголосити на пріоритетності розвитку сімейної медицини в Україні, підвищити престиж професії сімейного лікаря та зосередити увагу органів влади на необхідності розвитку сімейної медицини, що є ключовим у медичній реформі.