Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні зруйновано понад 350 об’єктів медичної інфраструктури

28 квітня 2022
348

В Україні розпочинається підготовка до відбудови інфраструктури, що були зруйновані російськими окупантами. Про це заявив Президент Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад. 

За словами Президента, поки країна бореться з ворогом на фронті, центральна та місцева влада спільно з партнерами вже мають працювати над відновленням зруйнованої інфраструктури. 

«Лише попередня оцінка втрат України від цієї війни сягає на сьогодні 600 мільярдів доларів. Зруйновано або пошкоджено понад 32 мільйони квадратних метрів житлової площі, понад 1500 освітніх об’єктів, понад 350 об’єктів медичної сфери. Колосальних збитків зазнали економічні суб’єкти – знищено сотні підприємств. Знищено або пошкоджено близько 2,5 тисячі кілометрів доріг і майже 300 мостів. І це не просто цифри статистики. Це Маріуполь, це Волноваха, це Охтирка, це Чернігів, це Бородянка й десятки-десятки наших міст, містечок, селищ», – сказав Президент.

Як повідомив глава держави, до відновлення постраждалих територій України вже готові долучитися Велика Британія, Данія, Японія та Італія. 

Зі свого боку МОЗ вже найближчим часом розпочне роботу з відновлення та відбудови медзакладів на деокупованих територіях. Наразі триває робота над створенням плану розвитку та відновлення закладів охорони здоров'я, які постраждали внаслідок російської агресії. 

Потужності нових лікарень будуть визначені на основі моделі госпітального планування, над розвитком яких Міністерство охорони здоров’я працювало останніми роками. Госпітальні плани передбачають, що для кожного медзакладу буде визначено його рівень і роль у системі охорони здоров'я. Так, більшість високотехнологічних послуг пацієнти зможуть отримати у великих лікарнях, а менші заклади надаватимуть більш базові послуги.

Сьогодні працівники Центру медицини катастроф та надзвичайних ситуацій МОЗ України вже працюють на деокупованих територіях Київської області, забезпечуючи українцям доступ до медичних послуг.