Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В проєкті бюджету на 2024 рік уряд заклав збільшення видатків на охорону здоров’я на 24,4 млрд грн – Віктор Ляшко

15 вересня 2023
428

Сьогодні на засіданні уряд прийняв та направив до Верховної Ради України проєкт бюджету на 2024 року. 

«Ми всі розуміємо, що вже 18 місяців поспіль Україна знаходиться в стані повномасштабної війни. Щодня наші героїчні воїни захищають нашу свободу і незалежність на фронті. Тому пріоритетні напрями фінансування, закладені в бюджеті держави на 2024 рік, очевидні. Найперше — це оборона і безпека. В цьому контексті для медичної системи вкрай важливо впоратися з новими викликами та зростаючим навантаженням, адже забезпечення потреб медицини – це життя наших людей. В проєкті бюджету на 2024 рік уряд заклав збільшення видатків на охорону здоров’я на 24,4 млрд грн. Вони складають майже 202 млрд грн. Переконаний, що в цей складний для держави період будь-які ініціативи в системі охорони здоров’я повинні, враховуючи потреби ветеранів, створювати можливості універсального доступу до якісної та безоплатної медичної допомоги для всіх українців», – зазначив міністр Віктор Ляшко.

Згідно з прийнятим урядом проєктом Державного бюджету на 2024 рік загальний бюджет на сферу охорони здоров’я збільшиться на 24,4 млрд грн у порівнянні з минулим роком та складе майже 202 млрд грн. Також планується, що у 2024 році видатки системи охорони здоров’я, якими опікується Міністерство, зростуть на 21,8 млрд і становитимуть 200,2 млрд грн.

Майже 159 млрд грн передбачено в проєкті бюджету-2024 на фінансування Програми медичних гарантій, що на 16 млрд грн більше, ніж минулоріч. Це дасть можливість пріоритизувати тарифи для хірургічних і опікових пакетів, а також пакети психологічної підтримки та психіатричної допомоги. Ми вже спостерігаємо збільшення кількості пацієнтів за цими напрямами як наслідок повномасштабної війни та прогнозуємо збереження такої ж динаміки. Також на 90 млн грн буде розширено програму реімбурсації для відшкодування вартості лікарських засобів для лікування розладів психіки та поведінки. 

Крім цього, у 2024 році в Програмі медичних гарантій вперше з’явиться пакет допоміжних репродуктивних технологій, на який закладено понад 1,5 млрд грн. Це сприятиме вирішенню проблеми безпліддя, випадки якого значно збільшились з моменту повномасштабного вторгнення. Ще один важливий напрям, що активно розвивається та потребує підтримки з боку держави, – трансплантація. З 2024 року фінансування трансплантації переходить з експериментального проєкту в програму медичних гарантій. 

749 млн грн передбачено Міністерству на запуск пілотного проєкту щодо пільгового зубопротезування для людей, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. 

9,4 млрд грн буде виділено на централізовані закупівлі лікарських засобів та медичних виробів. У 2024 році вперше планується здійснити централізовану закупівлю слухових апаратів з функцією налаштування з наближенням до місця проживання пацієнта на суму 32,1 млн грн. Передбачається також закупівля медичних виробів для лікування травм, у тому числі бойових, (травматологічні пластини з гвинтами, стрижні, системи фіксації) на загальну суму 599,1 млн грн. Будуть збільшені видатки на ендопротези та набори для імплантації. 

Майже 2,8 млрд передбачено у бюджеті-2024 на закупівлю новітнього медичного обладнання. Один із пріоритетів, що розглядається, – продовження роботи над удосконаленням онкологічної допомоги в країні. Цього року Міністерство здійснило закупівлю лінійних прискорювачів, наступного – плануємо приділити увагу діагностиці шляхом закупівлі циклотронів для виробництва радіо-фарм препаратів, які потім використовуються для проведення діагностики ПЕТ-КТ (позитронна-емісійна комп’ютерна томографія). Це сучасний метод діагностики пухлин, що використовується в онкології для ранньої діагностики ракових захворювань, оцінки поширеності пухлинного процесу та ефективності хіміє- і променевої терапії. 

На 83,6 млн грн збільшаться видатки на програму розширеного неонатального скринінгу. Це комплексне обстеження новонароджених, яке спрямоване на виявлення у немовлят 21 рідкісної генетичної та вродженої патології, яке доступне безоплатно для українських пацієнтів від жовтня 2022 року. За цей рік програма показала свою потрібність та ефективність: наразі обстеження пройшли вже близько 100 тис. новонароджених.

Також планується виділити 300 млн на модернізацію медичних закладів, які увійшли до спроможної мережі. 

Готуючись до різних сценаріїв ймовірних терористичних актів ворога, ми продовжуємо посилювати систему реагування на надзвичайні події у сфері громадського здоров’я. На це передбачено майже 550 млн грн. 

1,4 млрд грн в бюджеті-2024 планується виділити на реформу обласних бюро судово-медичної експертизи. Це дозволить провести необхідну реорганізацію. Йдеться про створення централізованої мережі судово-медичних установ у сфері управління МОЗ України. Наразі триває процес переведення регіональних підрозділів з комунальної форми власності до державної.