Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українські педіатри можуть допомагати не лише в питаннях фізичного здоровʼя дитини, але й ментального — програма mhGAP в дії

23 квітня 2024
75

Звернення до педіатра з приводу фізичного здоровʼя дитини — звичайна практика. Але з початком широкомасштабної війни серед скарг та питань, з якими звертаються до дитячого лікаря, почастішали запити щодо психоемоційного стану дітей, розладів сну і харчування тощо. Щоб мати змогу допомогти й надати кваліфіковані послуги, педіатри, разом з іншими працівниками первинної ланки меддопомоги, проходять навчання за програмою mhGAP.

Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — глобальна програма для лікарів «первинки», яка розроблена ВООЗ і впроваджується за підтримки Міністерства охорони здоровʼя України. Масштабування навчання відбувається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи Олени Зеленської.

«Від початку війни значно збільшилась кількість дітей, в яких спостерігається тривожність, депресія, безсоння та роздратованість, — каже Ярина Помінчук, лікарка-педіатриня з Івано-Франківська. — Багато пацієнтів не хочуть звертатися до психолога або психіатра за допомогою. Діти більше довіряють дитячому лікарю, шукають підтримку у свого педіатра». 

Знання, отримані під час навчання, допомагають лікарці надавати своїм пацієнтам — а їх у неї майже тисяча — необхідну підтримку та допомогу у питаннях ментального здоровʼя. 

Часто трапляється так, що пацієнти звертаються до лікаря через якісь фізичні негаразди. Але під час прийому зʼясовується, що причина полягає у площині психічного здоровʼя. І робота з ментальним здоровʼям допомагає позбутися проблем із фізичним. 

Як приклад, пані Ярина наводить історію із власного досвіду, коли до неї по допомогу звернулася дівчина-підліток. Її турбували пригнічений настрій, швидка втомлюваність, безсоння, частий головний біль та посилене серцебиття. Після обстеження не знайшлося жодних відхилень, але отримані під час навчання на курсі mhGAP допомогли лікарці виявити справжню причину погіршення самопочуття. 

У ході довірливої розмови дівчинка зізналася: «У мене “війна” вдома. Розлучаються батьки. Я не знаю, що буде далі. Я нічого не хочу...». 

Виявилося, що окрім болючих переживань, у неї погіршилася успішність у школі, вона стала менше спілкуватися з друзями, закинула танцювальний гурток, у якому займалася кілька років. 

Лікарка призначила медикаментозне лікування для покращення сну й зменшення тривожності та скерувала дитину до психолога. Згодом стан дівчинки покращився, зменшилась тривожність, вона із задоволенням знову почала відвідувати танцювальний гурток.

«Головне — вчасно розпізнати проблему і за глобальними проблемами в цей важкий час не дати зруйнуватися ментальному здоровʼю дітей», — резюмує педіатриня Івано-Франківського КНП «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги» Ярина Помінчук.

За спостереженнями її колеги з Тернополя Наталії Каліновської, батьки маленьких пацієнтів та підлітки здебільшого позитивно реагують, коли дізнаються, що їхній лікар-педіатр може надавати фахову допомогу з ментального здоровʼя. Вони цінують те, що можуть отримати послуги з фізичного та з ментального здоровʼя в одній установі. 

«Під час надання консультацій батькам з приводу гострих та хронічних захворювань, зауважила що вони потребують також вирішення питань психологічних розладів у дитини, правильного харчування, режиму сну та відпочинку, котрі в останні роки стали одними з найпоширеніших проблем у моїх пацієнтів», — зізнається фахівчиня КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня». 

Для того, щоб надавати якісну допомогу пацієнтам із психічними розладами, лікарка пройшла навчання mhGAP від ВООЗ. 

«Навчання ВООЗ mhGAP є дуже корисним та необхідним для мене як працівника первинної ланки. Адже ми часто є першими, хто зустрічається з пацієнтами із ментальними розладами. Тому  отримані знання під час навчання, дають змогу надавати своєчасну та ефективну допомогу пацієнтам, адже протягом останніх двох років кількість скарг на ментальні розлади, зокрема на стрес, депресію, значно збільшилася. Це повʼязано з низкою факторів, зокрема з пандемією COVID-19, війною в Україні, частими повітряними тривогами», — пояснює Наталія Каліновська.

Для піклування про ментальне здоровʼя дітей, педіатриня радить звернути увагу на наступні аспекти:

  • фізичне здоровʼя дитини:  і найперше — правильне харчування та режим дня;
  • ментальне здоров’я батьків. Діти завжди дивляться на приклад батьків. Тому найкраще, що ми можемо зробити — це піклуватися про власне ментальне здоров’я; 
  • повсякденна підтримка дитини. Важливо, щоб з батьками дитина відчувала себе у безпеці, а дім повинен стати для неї надійною фортецею. Умовою нормального психологічного розвитку дитини є спокійна та доброзичлива атмосфера вдома. 

Нагадаємо, послуги з охорони психічного здоров’я можна безоплатно отримати у сімейного лікаря, терапевта та педіатра, які працюють у закладах із договором на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби — перенаправити до вузького фахівця.

Нині понад 4650 лікарів-педіатрів пройшли курс навчання за програмою mhGAP «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP»

Якщо лікар вашої дитини пройшов відповідну підготовку, він зможе за вашою згодою провести скринінг наявності психічних розладів та оцінку психічного стану, дати поради щодо збереження ментального здоровʼя та за потреби скерує до вузького спеціаліста. Якщо ж ваш педіатр немає відповідної підготовки — попросіть його скерувати вас до фахівця, який може надати необхідні вашій дитині послуги. 

Також — у разі потреби — ви можете самостійно звернутися до дитячого психіатра. Для цього не потрібно направлення від педіатра чи сімейного лікаря. Натомість для звернення мають бути причини. Нині безоплатні психіатричні послуги надають близько 257 дитячих психіатрів у 330 місцях надання меддопомоги по всій країні.

Крім того, проконсультуватися щодо питань ментального здоровʼя вашої дитини можна зі своїм сімейним лікарем чи терапевтом. Сьогодні близько 7000 сімейних лікарів та 1300 терапевтів пройшли навчання за програмою mhGAP щодо основ ментального здоровʼя та надають безоплатні послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Загалом це армія з понад 10 000 фахівців, до яких ви можете звернутися з питаннями ментального здоровʼя свого та вашої дитини. 

Знайти фахівця можна на сайті НСЗУ, скориставшись онлайн-мапою: https://cutt.ly/Qw1vxES8

Для пошуку лікаря для дитини у вкладці Надавачі медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога» серед фільтрів ліворуч оберіть населений пункт, а також потрібного лікаря. 

Якщо скористатися картою немає можливості, зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або до контакт-центру МОЗ за номером 0-800-60-20-19 та запитайте про лікаря для вашої дитини.