Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна може стати прикладом відбудови системи психічного здоров'я для інших країн, які зазнали впливу війни – представник штаб-квартири ВООЗ

11 вересня 2022
1511

Про це заявив експерт штаб-квартири ВООЗ у Женеві, співголова Референтної групи із психічного здоров'я та психосоціальної підтримки Фамі Ханна. 

За його словами, ще до війни Україна докладала серйозних зусиль, щоби розширити та модернізувати систему надання допомоги у сфері психічного здоров’я з інтеграцією надання послуг до рівня громад. З 2020 року Міністерство охорони здоров'я Україну приєдналося до спеціальної ініціативи ВООЗ щодо психічного здоров’я із розширення загального охоплення медичним обслуговуванням людей із психічними розладами. Таким чином Україна стала однією з перших у світі країн, які є учасниками цієї ініціативи. 

Від початку повномасштабної війни в українському уряді за ініціативи першої леді розробили дорожню карту, яка включає пріоритетний набір багатогалузевих дій щодо психічного здоров’я та психосоціальної підтримки під час та після війни. Координує міжвідомчу співпрацю МОЗ України у партнерстві з ВООЗ. 

«Ця дорожня карта надихнула сусідні країни, які приймають українських біженців та переміщених осіб. Тож через два тижні європейський офіс ВООЗ у Копенгагені проведе зустріч із координаторами з питань психічного здоров’я з таких країн, як Польща, Чехія, Угорщина та інших, щоби обговорити та адаптувати українську дорожню карту до контексту українських біженців», – сказав  Фамі Ханна.

Він наголосив: від самого початку ВООЗ дуже активно підтримувала такі ініціативи. Її спеціалісти використали всі наявні ресурси, найкращі стандарти психологічної та психосоціальної підтримки, переклали та адаптували їх до контексту України та сусідніх країн. Для покращення співпраці у цій сфері було створено координаційну групу з питань психічного здоров’я.

«Війни, попри їх трагедії, інколи також відкривають нові шляхи, особливо з точки зору розвитку системи допомоги психічному здоров’ю людей. Це стосується і України, і сусідніх країн, які покликані не тільки відбудувати, але й поглибити цю систему допомоги. Рішучість українського керівництва, відданість відповідних спеціалістів, запевняє мене в тому, що Україна може стати прикладом відбудови системи психічного здоров'я для інших країн, які зазнали впливу війни», – додав експерт.


За оцінками ВООЗ, кожна п’ята людина, яка зазнала впливу війни, перебуває під ризиком розвитку психічних захворювань, для України це – майже 8,5 мільйонів людей.