Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У регіональному центрі неонатального скринінгу у Львові провели вже 868 тисяч безоплатних досліджень

15 квітня 2023
111

Минулого року у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі розпочав роботу регіональний центр неонатального скринінгу, який проводить дослідження на 21 генетичну патологію для семи областей України: Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської. Технічне оснащення для центру закупило Міністерство охорони здоров’я України.

«Повномасштабна війна в Україні принесла нам чимало втрат і викликів, але вона не зупинила наш рух вперед. Один з прикладів таких досягнень в медичній сфері за останній рік — запровадження в Україні програми розширеного неонатального скринінгу на 21 генетичне захворювання у новонароджених. Це комплексне обстеження для своєчасного виявлення спадкових і вроджених захворювань. Тепер воно проводиться абсолютно безоплатно. Вчасно розпочате лікування дозволяє запобігти розвитку хвороби та створює умови для тривалого і повноцінного життя. Діти — це наше майбутнє, тому працюємо над тим, аби забезпечити якомога більший спектр якісних, доступних та безоплатних послуг для їх здоров’я. Наразі у регіональному центрі неонатального скринінгу у Львові вже проведено 868 тис. досліджень у 28 тис. зразках сухих плям крові новонароджених та 3203 повторних досліджень. Наразі зафіксовано 29 підтверджених позитивних результатів за скринінгом», — розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час робочого візиту до Львівського обласного клінічного перинатального центру разом з міністром охорони здоров’я та профілактики Французької Республіки Франсуа Броном.

У перинатальному центрі приділяється велика увага медичній допомозі передчасно народженим дітям. За час роботи профільного відділення виходжено 584 дитини. Вага найменшої дитини, яку вдалося виходити, складала всього 580 г. Хлопчик народився на 24-му тижні, 91 день перебував на стаціонарному лікуванні і був виписаний з вагою 2,5 кг.

Крім цього, 19 грудня 2022 року в медичному закладі було відкрито сучасний високотехнологічний банк грудного молока. У ньому збирають, перевіряють, обробляють, зберігають та розподіляють донорське грудне молоко. Банки грудного молока життєво необхідні в першу чергу для передчасно народжених, а також для доношених хворих дітей. В Європі функціонує близько 300 подібних банків. Наразі завдяки активній роботі з донорами вдалося зібрати 95 літрів грудного молока. Стати донорами можуть мами, які годують дітей грудьми та пройшли обстеження.

Прийнято пологи у більш ніж 1100 жінок, які через війну були вимушені покинути свої домівки і наразі мають статус внутрішньо переміщених осіб. Загалом їх кількість складає приблизно 25%. За даними НСЗУ, у 2022 році Львівський обласний перинатальний центр став першим в Україні за кількістю наданої медичної допомоги у зв’язку з пологами.

Попри війну цього року в центрі було відкрито відділення допоміжних репродуктивних технологій та опрацьовується проєкт дитячої лікарні.