Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У бюджеті-2024 передбачена закупівля циклотронів, що дозволить покращити діагностику пухлин – Віктор Ляшко

28 вересня 2023
163

На нараді під головуванням міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка обговорили концепцію та ключові етапи модернізації інфраструктури ДНП «Національний інститут раку». Мета – створити сучасний науково-дослідний медичний комплекс із застосуванням інноваційних технологій для діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань.

«Сучасна якісна медицина – та, яка відповідає потребам часу. На жаль, ми чітко бачимо зростання кількості серцево-судинних та онкологічних захворювань серед українців. Водночас маємо розуміння того, що, враховуючи умови повномасштабної війни, картина наразі неповна, адже для людей пріоритетом є безпека, а не профілактика та власне здоров’я. Тому вже зараз системно працюємо над тим, аби покращити забезпечення українських пацієнтів якісною, доступною та безоплатною медичною допомогою, в тому числі і в частині лікування та діагностики онкологічних хвороб», – сказав міністр Віктор Ляшко.

Учасники наради обговорили поетапний проєкт оновлення та розбудови Національного інституту раку. Передбачається як реконструкція наявних будівель, так і нове будівництво. Це дозволить оновити клінічні корпуси, побудувати радіологічний центр, реконструювати наявні будівлі під створення нової поліклініки, центру дитячої онкології та гематології, лабораторного корпусу. Для реалізації проєкту модернізації Національного інституту раку планується залучити кошти міжнародних партнерів.

Міністр зазначив, що продовження роботи над удосконаленням онкологічної допомоги в країні є також одним з пріоритетів у структурі видатків Державного бюджету-2024 на сферу охорони здоров’я. В проєкті бюджету-2024, що був прийнятий урядом, підтриманий Комітетом Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та наразі проходить подальшу процедуру розгляду у парламенті, майже 2,8 млрд грн передбачено на закупівлю новітнього медичного обладнання. Цього року Міністерство здійснило закупівлю лінійних прискорювачів, наступного – плануємо приділити увагу діагностиці шляхом закупівлі циклотронів для виробництва радіо-фарм препаратів, які потім використовуються для проведення діагностики ПЕТ-КТ (позитронна-емісійна комп’ютерна томографія). Це сучасний метод діагностики пухлин, що використовується в онкології для ранньої діагностики ракових захворювань, оцінки поширеності пухлинного процесу та ефективності хіміє- і променевої терапії.

Нагадаємо, цього року Національний інститут раку отримав сучасний 32-зрізовий спіральний комп’ютерний томограф виробництва Canon Medical Systems, придбаний Медичними закупівлями України на замовлення Міністерства охорони здоров’я.