Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У 2020 році кожен п’ятий пацієнт з онкозахворюванням не звернувся за медичною допомогою – Олександр Комаріда

2 лютого 2022
548

У 2020 році кількість виявлених в Україні пацієнтів з онкологічними захворюваннями була майже на 20% меншою, ніж у 2019 році. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда під час брифінгу на Форумі Онкопацієнтів.

«Зараз в Україні з онкологічними хворобами живуть 1,2 млн людей. За даними Національного канцер-реєстру, у 2020 році на рак захворіло понад 110 тисяч українців, із них майже 10 тисяч – у Києві, – зазначив Олександр Комаріда. – На початок 2021 року кількість виявлених в Україні нових випадків онкологічних захворювань у 2020 році на 19,5% менша, ніж у 2019 році, хоча у попередні роки подібна різниця була мінімальною».

За словами першого заступника міністра, через те що 2020 рік був повністю присвячений пандемії COVID-19, істотно зменшилася кількість звернень до закладів охорони здоров’я пацієнтів з онкологічними захворюваннями. 

«Зараз ми фіналізуємо роботу над Національною стратегією контролю онкозахворювань до 2030 року. Після цього сформуємо групу, яка напрацює дорожню карту впровадження стратегії, та розпочнемо системну роботу за цим напрямом. Рак – це одна з найпоширеніших причин смерті в Україні, тому ми мусимо зробити так, щоб якомога раніше визначати захворювання та розпочинати лікування, незалежно від ситуації з іншими хворобами в Україні», – підсумував Олександр Комаріда.

Довідка

Форум Онкопацієнтів – це всеукраїнський щорічний захід, організаторами якого виступає Фонд підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration Family. Вперше форум відбувся у 2019 році.