Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сучасна якісна доказова реабілітація, що доступна кожному пацієнту в будь-якій громаді: у 2024 МОЗ продовжить втілювати цю задачу

11 грудня 2023
417

Відбулось чергове засідання Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської, під час якого міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко представив результати реалізації пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоровʼя щодо розвитку реабілітаційної допомоги та плани на 2024.

«Безбарʼєрна країна з рівними можливостями для кожного — стратегічна мета Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору. Побут, медицина, освіта, робота, розваги. Дуже часто саме лікарня є тим місцем, де людина вперше відчуває необхідність простору без барʼєрів. Тому медична система має тотально відповідати такому запиту. Повномасштабна війна надзвичайно актуалізувала ці питання. Багато людей втрачають кінцівки, отримують поранення. Наша відповідальність — забезпечити їм всі можливості повноцінно жити. Для цього робимо все, щоб сучасна якісна доказова реабілітація була доступна для кожного пацієнта в будь-якій громаді, — зазначив Віктор Ляшко. — Не менш важливою є і профілактична складова: вчасно виявити хворобу і дати можливість мінімізувати наслідки. Для цього ми працюємо над покращенням медичного оснащення для лікування та діагностики. Для раннього виявлення орфанних захворювань  запустили програму розширеного неонатального скринінгу. Лікарня також є не лише медичним закладом, а і роботодавцем. Для нас важливо залучати до роботи в лікарнях людей, які на власному досвіді знають, що таке барʼєри — як фізичні, так і психологічні, та розуміють, як їх долати».

Міністр зауважив, що після аналізу на початку року ситуації з реабілітаційною допомогою стало зрозуміло, що існують проблеми з застарілою інфраструктурою, нестачею кваліфікованих фахівців, недосконалістю маршруту пацієнта, поширеністю недоказових практик, нормативними бар’єрами. Виправити це стало завданням на 2023-2025 рр. 

Наразі розширено мережу медзакладів, які надають реабілітаційну допомогу: реабілітаційні відділення відкриваються на базі спроможних багатопрофільних лікарень. Також прийнято зміни, які дають змогу будь-якому пацієнту, який проходить реабілітацію, отримати всі необхідні допоміжні засоби реабілітації безоплатно — прямо в медзакладі без необхідності оформлення інвалідності та проходження медико-соціальної експертизи.

Для покращення якості МОЗ ініціювало розвиток 6 реабілітаційних центрів досконалості. Це ті медзаклади, які вже демонструють чудові результати та застосовують найкращі практики. Вони є осередками передового досвіду. На їх базі застосовуватимуться найсучасніші методики та відбуватиметься навчання фахівців із мультидисциплінарних реабілітаційних команд. Також тут працюватимуть над впровадженням нових доказових методів реабілітації.

Всі послуги з реабілітації — і стаціонарні, і амбулаторні — безоплатні для людей та повністю покриваються НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року. Цього року 91 тисяча пацієнтів вже безоплатно отримали реабілітаційну допомогу в стаціонарі, 117 тисяч — амбулаторно. Держава вже заплатила за це медичним закладам понад 3 мільярди гривень.

Міністр Віктор Ляшко розповів, що у 2024 буде продовжена робота над усіма започаткованими ініціативами в сфері реабілітації. Йдеться про подальший розвиток нормативного підґрунтя, реабілітаційних команд, мережі медзакладів. Планується, серед іншого, диверсифікувати реабілітаційні послуги в рамках Програми медичних гарантій відповідно до реабілітаційного періоду та складності випадку, посилити координацію із супутніми до реабілітації аспектами відновлення людини — зайнятість, інклюзивна освіта, соціальна підтримка тощо, розвивати впровадження цифрових рішень.