Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Старе приміщення “ОХМАТДИТу” перетворилося на комфортну сімейну кімнату

30 жовтня 2018
2359

Відкрили сімейну кімнату для батьків у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ» (Київ). Сімейна кімната – це спеціально облаштоване  комфортне місце в лікарні, де рідні хворих дітей зможуть відпочити від лікарняної метушні, переночувати та провести час з дитиною. 

Сімейна кімната у Національному “ОХМАТДИТі” облаштована у відділенні неонатології, де за рік близько 2000 пацієнтів проходять стаціонарне лікування. Однак кімната також працює і для відвідувачів із загальної інтенсивної терапії – це ще понад 600 пацієнтів щороку – та інших відвідувачів.  Тут батьки і родичі хворих дітей зможуть якомога частіше бути поруч з дитиною, допомагати медперсоналу у догляді за малечою, попити каву, розігріти обід. Також передбачені місця, де мами зможуть комфортно зцідити молоко для своїх немовлят, аби зберегти грудне вигодовування. Кімната працює цілодобово, є безкоштовною для відвідування.

«Я переконана, що батьки та родичі маленьких пацієнтів мають бути максимально залучені у процес лікування. Вони мають розуміти, які ліки призначають, які процедури і для чого вони потрібні. Мати чи батько не повинні просто залишатися за закритими дверима кабінету лікаря і чекати на диво, вони мають розбиратися в усіх процесах. Але при цьому не заважати медичному персоналу виконувати свої професійні обов’язки. Таку можливість, власне, їм і дає сімейна кімната. На сьогоднішній день, по всьому світу працюють декілька сотень таких кімнат. В Україні поки що відкрито три - у Вінниці, Львові, а тепер і у Києві. Це є маленькими, але дуже важливими кроками переходу до сімейно-орієнтованої медицини. І такі зміни є показником успішної трансформації системи охорони здоров’я», — наголосила доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я.

Київський «ОХМАТДИТ» має дуже гостру потребу в сімейній кімнаті, оскільки сюди їдуть пацієнти з найвіддаленіших куточків усієї країни.

«Наша лікарня загалом приймає на лікування більше 20 000 дітей з усієї України. Люди часто їдуть прямо в лікарню з дороги, втомлені, схвильовані. Кімната стане для батьків тим осередком, де можна зняти напругу і відпочити. Таким чином, це й у поміч лікарям, бо набагато легше спілкуватися і співпрацювати з батьками, які спокійно можуть вислухати і оцінити ситуацію.  За місяць ремонтних робіт старе приміщення лікарні, яке займало близько 60 кв.м., повністю переоблаштували в сучасну затишну кімнату: поміняли вікна, двері, труби, зробили перепланування та розділили кімнату на зони відпочинку. Для нас важливо, щоб батьки були активними у процесі одужання дитини. Маючи такі умови, рідні зможуть легше долати побутові труднощі і частіше буди поруч зі своїми дітьми», — прокоментувала головна лікарка Національної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» Ірина Садов’як.

Кошти на створення сімейних кімнат були зібрані в результаті благодійної програми «Долонька щастя» в ресторанах МакДональдз та завдяки благодійним пожертвам на користь Фундації з боку партнерів та через сайт організації.

«Хочу наголосити, лише завдяки підтримці бізнесу та людей, які беруть участь у благодійництві, можна реалізовувати такі програми. Тому велика подяка усім учасникам «Долоньки щастя у МакДональдз», гостям Сімейного благодійного пікніку, який Фундація організовувала цього літа, щоб зібрати кошти, а також нашим компаніям-партнерам і індивідуальним благодійникам, — кожен внесок для нас важливий. У нас є в планах наступного року відкрити ще дві Кімнати в лікарнях, я впевнений, що разом нам це вдасться, і ми побачимо в дитячих лікарнях більше батьківських посмішок і родинного тепла», — зазначив голова Наглядової Ради Фундації Дім Рональда МакДональда Гжегож Хмелярський.

Кімната у київському ОХМАТДИТі стала третьою кімнатою, яку відкрито в Україні. Цьогоріч Кімната ще з’явилася у Вінницькій дитячій обласній лікарні. Минулого, 2017 року,  — у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ», яку за рік роботи відвідало вже більше 5000 пацієнтів та їхніх родин.