Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Система раннього виявлення туберкульозу на рівні областей працює відповідно до міжнародних стандартів – Ігор Кузін

14 липня 2023
103

Наразі українці можуть безоплатно отримати медичну допомогу у разі туберкульозу в будь-якому відкритому ТБ-закладі країни. 

Також скринінг на туберкульоз доступний і на рівні первинної ланки медичної допомоги. З початку повномасштабної війни на регіональних рівнях було створено систему раннього виявлення туберкульозу, зокрема серед внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Для цього в областях було створено 23 регіональні команди з виявлення та протидії туберкульозу. 

Регіональні команди працюють з ВПО задля забезпечення універсального доступу до профілактики, лікування, догляду та підтримки хворих на туберкульоз. З початку війни скринінгом на туберкульоз охоплено 395 тисяч українців, які вимушено покинули свої домівки та входили у групу ризику захворювання або мали симптоми хвороби.

«Система ранньої діагностики та виявлення туберкульозу залишається пріоритетним напрямом державної політики у сфері охорони здоров’я. Верховна Рада підтримала Закон (№9147 – Ред.) щодо протидії туберкульозу, в якому враховано правові аспекти регулювання відповідно до міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції та ключові рекомендації ВООЗ. На регіональних рівнях за останній рік вдалося посилити співпрацю між закладами охорони здоров’я та налагодити систему виявлення нових випадків туберкульозу і забезпечити своєчасне лікування та продовження терапії, зокрема для пацієнтів, які внаслідок війни були вимушені покинути свої домівки та переїхати до інших областей. Ця робота буде продовжена та посилена надалі», – повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час спільного засідання комітетів з програмних питань та з регіональної політики Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

У межах співпраці комітетів Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу цього року актуалізовано та заплановано низку програмних заходів на національному та регіональному рівнях. 

Зокрема, удосконалення системи виявлення та моніторингу нових випадків захворювань під час роботи з внутрішньо переміщеними особами з метою забезпечення доступу до послуг з туберкульозу. Учасники також обговорили результати моніторингу основних показників протидії туберкульозу на регіональному рівні та сфокусувалися на точках посилення регіональних політик. 

Під час спільного засідання комітетів учасники обговорили стан запобігання передачі ВІЛ від матері до дитини та впровадження профілактичних заходів у розрізі регіонів. Зокрема, схвалили дорожню карту з елімінації випадків передачі ВІЛ від матері до дитини (ЕПМД) для обласних державних адміністрацій.