Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Що входить до безоплатної неонатальної допомоги

31 серпня 2022
3213

«Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» належить до пріоритетних послуг Програми медичних гарантій-2022.

Тобто допомога немовлятам, які народилися передчасно або мають складну патологію, є безоплатною для їхніх батьків, оскільки медзакладам ці послуги оплачуються з державного бюджету.

Варто зауважити, що такі послуги є безоплатними в медзакладах, які уклали необхідні договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Місце реєстрації чи місце фактичного проживання батьків для отримання меддопомоги не мають значення. Якщо батьки змушені були переїхали в інший регіон країни, вони можуть отримати послугу в медзакладі, що має відповідний договір, за новим місцем перебування.

Якщо в лікуючого лікаря є обґрунтована підозра на ускладнені або передчасні пологи, патологію в дитини, що має народитися, — він скерує породіллю до лікарні, яка може надавати неонатальну допомогу. Також допомога надається безоплатно при доставленні бригадою швидкої допомоги, переведенні з іншої лікарні або доставленні виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії.

Загалом в Україні 99 медзакладів надають неонатальну допомогу за договором із НСЗУ. НСЗУ оплачує законтрактованим лікарням у межах пакета 135 026 грн за надання меддопомоги новонародженим із масою тіла до 1500 грамів та 33 073 грн — за надання меддопомоги новонародженим із масою тіла понад 1500 грамів.

Тариф компенсує:

  • лікарський та медсестринський догляд 24/7;
  • інтенсивну терапію новонародженим та надання медпослуг на всіх етапах лікування;
  • необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;
  • забезпечення дихальної підтримки;
  • лікарські засоби з Нацпереліку, медвироби та витратні матеріали згідно з галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я та медико-технологічних документів, а також ті, які постачаються за рахунок централізованих закупівель МОЗ, інших програм центрального та місцевого бюджетів тощо.

Повний перелік безоплатних послуг, які надаються в межах пакета, можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі Вимоги ПМГ-2022 (пункт 9 «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках», файл «Специфікація» https://bit.ly/3JgmmbW)

Якщо ви стикнулися з випадком вимагання коштів або ліків чи матеріалів, які передбачені умовами договору з НСЗУ, зверніться зі скаргою до керівника медзакладу. Якщо проблему не вдається вирішити — до місцевого департаменту охорони здоров’я або НСЗУ (алгоритм дій детальніше за посиланням https://bit.ly/3R4OC3J).