Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ще 5 «швидких» будуть рятувати цивільних та військових українців

2 серпня 2023
232

МОЗ отримало від компанії «Епіцентр» чергову партію з пʼяти автівок швидкої допомоги. Машини придбані за допомогою покупців, партнерів та постачальників, які донатять на «швидкі» й таким чином дякують медикам за врятовані життя.

Ці реанімобілі будуть розподілені у Центр екстреної медичної допомоги Києва та реабілітаційний центр на Одещині. Решта автівок будуть передані на потреби військових, аби рятувати життя наших бійців на лінії фронту.

Загалом, за останній рік Епіцентр вже передав 50 «швидких» для потреб цивільної медицини. 

«525 днів триває повномасштабна війна. Медична інфраструктура, в тому числі і транспорт, постійно під атаками росії. Навантаження на медичну систему зросло в рази. В цих умовах дуже важливою для нас є підтримка партнерів. Дякую кожному, хто допомагає медикам рятувати життя українців. Сьогодні ще 5 “швидких” від Епіцентру відправляться в медичні заклади в різні куточки України. Загалом від початку війни МОЗ, акумулюючи державні кошти, міжнародну та гуманітарну допомогу, закупило понад 1 300 автівок швидкої допомоги. Сьогодні на нараді з головами обласних військових адміністрацій вкотре наголосив, що “швидкі” не мають припадати пилом та простоювати. Всі вони мають рятувати життя та перебувати там, де в них найбільша потреба – біля лінії фронту», – Віктор Ляшко.

Автомобілі швидкої медичної допомоги обладнані дефібриляторами, електрокардіографами, пульсоксиметрами, інфузоматами, глюкометрами, стаціонарними балонами з киснем і портативними апаратами ШВЛ. Тобто всім необхідним для підтримки життя поранених під час транспортування до лікарні. Це дозволяє медикам проводити реанімаційні дії безпосередньо в машині швидкої допомоги.

«На фоні безумовної жорстокості, з якою ведеться кровопролитна війна проти України, ще більш важливою стає професія медика. І кожне врятоване життя – це перемога у війні, перемога життя над смертю. І я сьогодні вчергове хочу подякувати нашим медикам. Вони – герої нашого часу, на їхніх плечах тримається тягар війни, вони ціною власного життя рятують життя інших. Ця війна несправедлива, жорстока і вона об’єднує українців, ми несемо ще більшу відповідальність, бо живемо у надскладний для країни час. Війна нас об’єднує і випробовує на людяність і стійкість. Ми стійкі, ми працюємо і підтримуємо екстрену медичну службу. І сьогодні в рамках нашої благодійної ініціативи ми передаємо чергову партію реанімобілів. Це буде вже 55 авто, які передали Міністерству охорони здоров’я. До нас звертаються бойові медики, ми також допомагаємо. Загалом кількість переданих реанімобілів склала 60, і замовлена ще нова партія», – зазначила під час передачі авто Галина Герега, засновниця та голова ТОВ «Епіцентр К».

Загалом з початку повномасштабної війни росіяни пошкодили 103 автівки екстреної медичної допомоги та  252 автомобілі – знищили. Ще 125 автівок «екстренки» вважаються захопленими. 

Зі свого боку, МОЗ коштом державного бюджету у рамках спільних проєктів із міжнародними партнерами поставили понад 1 300 «швидких» як гуманітарну допомогу.