Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Рутинна вакцинація в Україні ще не досягла довоєнного рівня, але ми бачимо позитивні зрушення – Віктор Ляшко

27 квітня 2023
95

Рівень охоплення рутинними щепленнями в Україні ще не повернувся до того, яким був до повномасштабного вторгнення росії, але є позитивна тенденція – він поступово зростає. Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі Національного марафону «Єдині новини». Водночас, за його словами, показники вакцинації не досягають рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я 95%.

Міністр закликав українців перевірити свій вакцинальний статус і в разі необхідності надолужити пропущені щеплення, адже вакцини, внесені до Національного календаря і гарантовані державою, є в усіх кабінетах щеплень. 

«Профілактичні щеплення особливо важливі під час війни, оскільки сьогодні лікарні переорієнтовані на військові рейки і передусім сфокусовані на допомозі пораненим і постраждалим від дій рашистських терористів. Тож бажано особливу увагу приділяти профілактиці, зокрема, вакцинокерованих інфекцій, щоби ми продовжували тримати медичний фронт і не перенаправляли увагу на ліквідацію епідемій небезпечних захворювань», – наголосив Віктор Ляшко.

Якщо не досягати рекомендованих ВООЗ показників охоплення щепленнями, ризик поширення хвороб зростає. Тож закликаємо перевірити, чи маєте ви та ваша дитина всі необхідні щеплення для захисту від потенційно смертельних захворювань

Нагадаємо, в Україні до Національного календаря профілактичних щеплень внесені щеплення проти десяти інфекційних захворювань: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, епідемічного паротиту («свинки») і краснухи. Всі вакцини, зареєстровані в Україні, є якісними, ефективними та безпечними. 

Довідка:

Коли і від чого вакцинуватися?

  • Гепатит В: протягом першої доби життя, у 2 та 6 місяців.
  • Туберкульоз: 3–5 доба життя.
  • Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини): у 12 місяців та 6 років.
  • Дифтерія, правець (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років.
  • Кашлюк (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців.
  • Поліомієліт: інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.
  • Хіб-інфекція: у 2, 4 та 12 місяців. 

Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46 років і далі.