Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розширено можливості для професійного зростання медичних працівників

22 вересня 2022
2885

Завершено офіційну реєстрацію трьох тренінгових центрів, які забезпечують заходи безперервного професійного розвитку (БПР) Центру тестування при МОЗ України. Зокрема, їх створення, діяльність і реєстрація здійснювалась за підтримки команди міжнародної організації PATH у рамках виконання кількох проєктів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

15 вересня Львівський міжрегіональний тренінговий центр зареєстровано як провайдера заходів БПР під номером 1234, у січні таку ж реєстрацію отримав Дніпровський міжрегіональний тренінговий центр (номер 1031), а у червні – тренінговий центр національного рівня, що працює на базі Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського НАМНУ (номер 1188).

Фахівці проєкту USAID «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує РАТН, допомагали менеджерам тренінгових центрів підготували документи для реєстрації в державній електронній системі безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я. 

Офіційний статус провайдера дозволяє тренінговим центрам реєструвати заплановані заходи БПР у Центрі тестування та надавати учасникам семінарів, тренінгів тощо офіційні сертифікати з нарахуванням балів (відповідно до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженим Наказом МОЗ України від 22.02.2019).

Результати проходження безперервного професійного розвитку обов’язково враховуються під час атестації для присвоєння або підтвердження кваліфікаційної категорії або кваліфікації працівника сфери охорони здоров’я. 

Зокрема, з 1 серпня 2022 року Дніпровський міжрегіональний тренінговий центр провів чотири дводенних тренінги «Ефективні заходи інфекційного контролю під час вакцинації від COVID-19» для медичних працівників, відповідальних за організацію роботи пунктів вакцинації населення від COVID-19 та фахівців обласних центрів контролю та профілактики хвороб із 20 областей України. До кінця року ще буде проведено 7 триденних тренінгів та 2 дводенних тренінги з переважним акцентом на практичні справи.

Також вже складено плани роботи трьох тренінгових центрів на наступний рік відповідно до запиту партнерів проєкту щодо тематики навчання. Тренери готуються до проведення віртуальних майстер-класів та очних тренінгів для сімейних лікарів з питань активного виявлення випадків ТБ; для лабораторних фахівців — з питань впровадження нових алгоритмів діагностики ТБ на молекулярно-генетичному приладі GeneXpert; для фтизіатрів —  з питань ведення випадків лікарсько-стійкого ТБ. 

За підтримки проєкту створюються нові можливості для професійного зростання медичних працівників усіх областей України.