Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Причина більшості смертей в Україні – неінфекційні захворювання. Завдання держави – їх раннє виявлення – Сергій Дубров

15 листопада 2023
275

Найбільший тягар, як за наслідками для життя та здоров’я людини, так і для медичної системи, складають чотири основні групи захворювань: серцево-судинні, хронічні респіраторні та онкологічні захворювання й цукровий діабет. Про це перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров повідомив під час Національного форуму з неінфекційних захворювань. 

«В Україні неінфекційні захворювання є причиною більшості усіх смертей. Такі хвороби можуть розвинутись у людей будь-якого віку та статі. Вони мають суттєвий вплив на якість та тривалість життя. Лікування таких хвороб важлива не лише для системи охорони здоров’я, але і для економіки країни. Найважливішим кроком є профілактика на різних рівнях, раннє виявлення та допомога людям, які живуть з цими захворюваннями», – зауважив Сергій Дубров під час відкриття форуму. 

Під час форуму учасники обговорили результати виконання Національного плану дій з неінфекційних захворювань та впровадження Моделі здорової школи.

Здебільшого НІЗ розвиваються у дорослому віці, але поведінкові звички збереження здоров’я формуються у дитинстві. Діти усе частіше зазнають впливу основних чинників розвитку неінфекційних захворювань. Своєчасні та ефективні заходи з профілактики НІЗ у дітей та підлітків можуть значно зменшити показники захворюваності та позитивно впливати на якість їхнього життя у майбутньому.

Проєкт «Модель здорової школи» має на меті посилити роль закладів загальної середньої освіти у профілактиці неінфекційних захворювань та зміцненні здоров’я учнів.

Також сторони обговорили висновки економічного дослідження щодо доцільності інвестицій у профілактику та контроль НІЗ.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло, що для координації дій боротьби з інсультом на міжнародному рівні Європейською організацією інсульту у співпраці з Європейським альянсом боротьби з інсультом у 2018 році було розроблено Європейський План дій боротьби з інсультом (SAP-E). МОЗ приєдналося до цього плану, підписавши декларацію у 2021 році.