Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Попит на програму “Доступні ліки” виріс: щомісяця лікарі виписують на 150 тис рецептів більше

23 листопада 2017
2839

Урядова програма “Доступні ліки” продовжує набирати обертів. Все більше  громадян отримують ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно чи з невеликою доплатою.

У жовтні лікарі виписали майже 1 мільйон 800 тисяч рецептів, за якими пацієнти отримали безпечні, якісні та ефективні ліки безкоштовно чи з незначною доплатою. Для порівняння: минулого місяця українці були забезпечені ліками за 1 мільйоном 646 тисячами рецептів, а влітку ця цифра коливалася у межах 1,465–1,500 мільйонів рецептів. Тобто восени люди почали частіше звертатися до лікаря за доступними ліками.

“Близько 150 тисяч пацієнтів додатково щомісяця долучаються до програми. “Доступні ліки” повертають довіру українців до лікарів, а головне - попереджають ускладнення хронічних захворювань у мільйонів людей. Переконаний, що вже за кілька років ми зможемо говорити про збільшення тривалості життя українців та суттєве зменшення смертності населення, в тому числі від інсультів та інфарктів”, - розповів заступник міністра Роман Ілик.

Загалом, за 8 місяців роботи програми, ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми отримали за 10 мільйонами рецептів на суму 390 мільйонів гривень. Нині в програмі бере участь кожна третя аптека в Україні, щомісяця долучається до програми близько 50 нових аптечних закладів.

Найкраще програма реалізовується у столиці, Харківській та Дніпропетровській областях. А от показниками Чернівецької, Сумської та Луганської областей Міністерство не задоволено.

“Ці регіони відстають за багатьма показниками: кількістю аптек, які долучаються до програми, по відсотках відшкодованих рецептів, а головне , що саме  в цих областях найменше українців отримують ефективні ліки. Якщо Луганщину можна зрозуміти, там складна воєнно-політична ситуація, то Сумська і Чернівецька області не мають таких підстав. Місцева влада має краще комунікувати та роз’яснювати громадянам та аптекам, як працює програма і чому до неї варто долучатися”, - прокоментував Роман Ілик.

Нагадаємо, Урядова програма «Доступні ліки» – це одна із складових великої реформи системи охорони здоров’я, яка не змінювалася протягом 26 років. Мета програми – забезпечити кожного громадянина України безпечними життєвонеобхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю, які покращать якість їхнього життя і допоможуть уникнути ускладнень та передчасної смертності.

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсація) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. На реалізацію програми в 2017 році у держбюджеті передбачено 700 млн грн. Наступного року у проекті бюджету закладено 1 млрд грн для лікування. До кінця року програму “Доступні ліки” планують розширити ще на 3 нозології.

Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутись до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Детальніше про програму: https://goo.gl/mAe5mq та http://liky.gov.ua

Карта аптек, що беруть участь: https://goo.gl/dCEMCw

Читайте також