Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад тисячу фахівців взяли участь у навчаннях щодо поводження із медичними відходами

18 квітня 2024
106

Днями у Кропивницькому відбувся тренінг, присвячений поводженню із медвідходами. Захід відбувся у межах спільного проєкту МОЗ та Світового банку «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні». У ньому взяли участь представники закладів охорони здоров’я з усіх 49 територіальних громад Кіровоградщини.

У перший день навчань тренінги проводили для закладів первинного рівня надання медичних послуг регіону, у другий – для спеціалізованих закладів.

Мета навчань – підвищити рівень знань працівників закладів охорони здоров’я та центрів контролю і профілактики хвороб щодо менеджменту медичних відходів. Це дозволить побудувати ефективну систему управління такими відходами, знизити ризики та негативні наслідки від неналежного поводження з ними як для медиків, так і для пацієнтів.

Це був 12-й подібний тренінг. Навчання розпочалися у грудні 2023 року, за цей час у них взяли участь 1030 працівників закладів охорони здоров’я з 11 областей і м. Києва.

Програма навчань містила теоретичну і практичну частини. 

Теоретична – присвячена чинному законодавству у сфері поводження з медичними відходами, поділу їх відповідно до класифікації, а також – системі управління відходами в закладі охорони здоров’я. 

Практична – передбачала відпрацювання практичних навичок поводження з кожною категорією відходів після їхнього утворення: сортування, пакування, маркування, транспортування до місця тимчасового зберігання і передача підприємствам, які мають ліцензії на інсинерацію (контрольований процес спалювання медичних відходів у спеціальній печі (інсинераторі)) або кремацію. 

Також учасники вивчали стандартні операційні процедури та типові схеми поводження з медвідходами, кваліфікаційні вимоги до осіб, які мають за це відповідати у закладах охорони здоров’я, алгоритми дій за аварійних ситуацій тощо.