Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 4 млн євро на проєкти у сфері громадського здоровʼя: Україна отримала підтвердження фінансування за програмами EU4Health

11 січня 2024
155

Після підписання угоди між Україною та Європейським Союзом у 2022 році про участь України у програмі «EU4Health» (участь у 10 спільних проєктах з іншими країнами-членами ЄС) Європейська комісія схвалила участь України в них та підтвердила понад 4,5 млн євро загального фінансування на їх реалізацію для України. Йдеться, зокрема, про такі напрями, на реалізацію яких будуть спрямовані кошти: 

  • Профілактика серцево-судинних захворювань та діабету. 
  • Профілактика і моніторинг онкологічних та інших неінфекційних захворювань.
  • Посилення інфекційного контролю у лікарнях та серед медичних працівників. 
  • Покращення діагностики рідкісних захворювань та обмін досвідом у їх лікуванні між країнами ЄС.
  • Навчання фахівців з контролю за лікарськими засобами та медичними виробами стандартів ЄС, а також новітніх методів лікування й оцінки медичних технологій. 
  • Впровадження європейської системи оцінки безпеки крові, тканин та клітин людини.
  • Інтеграція української системи електронного здоровʼя до єдиної електронної системи охорони здоровʼя ЄС.
  • Взаємодія між країнами ЄС для спільного формування пріоритетів, цілей та заходів для покращення глобального здоровʼя громадян ЄС. 
  • Посилення системи реагування на транскордонні загрози та епіднагляд за ними.

У межах робочої програми 2023 року було оголошено 12 конкурсів для неурядових організацій, загальний бюджет яких становить близько 20 млн євро. Вони стосуються, зокрема, напрямів доступу до медичної допомоги, психічного здоров’я, профілактики та діагностики неінфекційних захворювань (НІЗ). 

Проєкти, що фінансуються в рамках програми «EU4Health», спрямовані на покращення та зміцнення здоровʼя в ЄС, боротьбу з транскордонними загрозами здоров’ю, удосконалення лікарських засобів, медичних виробів та кризових продуктів, зміцнення систем охорони здоров’я, їх стійкості та ефективного використання ресурсів. Кожна країна-учасник програми визначає національний програмний комітет (представники МОЗ) та координаторів за напрямами реалізації проєктів всередині країни, в Україні такими визначені спеціалісти Центру громадського здоров’я. 

Додатково: з 1 січня 2022 року Україна набула статусу учасниці програми. Загальний бюджет програми «EU4Health» на 2021-2027 роки становить 5,3 млрд євро. EU4Health реалізується через щорічні робочі програми. Угода дозволяє Україні отримувати фінансування ЄС у галузі охорони здоров’я на рівних умовах із країнами ЄС, Норвегією, Ісландією та Молдовою. 

 

Участь України у програмі передбачає сплату щорічного внеску, загальна сума якого становить 12,1 млн євро (2022-2027рр.). У 2022 році було підписано угоду про скасування членського внеску для України 2022 року. Наразі Міністерство охорони здоров'я та Міністерство закордонних справ проводять роботу для ратифікації угоди у Верховній Раді Україні про скасування членських внесків для України до кінця дії програми — до 2027 року.