Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Підготовка та реагування на надзвичайні ситуації й загрози у сфері охорони здоров’я: МОЗ та ВООЗ обговорили пріоритетні напрями співпраці

17 квітня 2024
82

Під час зустрічі представників Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я з керівниками та фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров’я з трьох організаційних рівнів: Бюро ВООЗ в Україні, Європейського регіонального бюро ВООЗ та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у Женеві з питань надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, партнери обговорили пріоритетні напрями співпраці, які стосуються сфери громадського здоров’я та готовності медсистеми до надзвичайних викликів і загроз. Вони передбачені дворічною угодою про співробітництво для зміцнення партнерства на 2024-2025 роки, яку очільники МОЗ та ВООЗ підписали у грудні 2023 року

«Ефективна система реагування на надзвичайні ситуації та загрози, яка включає стандартизовані підходи, алгоритми дій та заснована на кращих міжнародних стандартах, дозволяє зберегти здоров’я та мінімізувати ризики для життя тисяч людей. Сфера громадського здоров’я в умовах війни найчастіше стикається з комбінованими та комплексними загрозами, тому посилена співпраця МОЗ та ВООЗ в цьому напрямі, спрямована на системне та своєчасне реагування на надзвичайні ситуації, є вкрай важливою для України», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

На спільній зустрічі з питань надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я, зокрема, йшлося про посилення співпраці щодо запобігання і координації зусиль у відповідь на потенційні загрози та під час надзвичайних ситуацій, розробку та обмін міжнародними стандартами дій та лікування для ефективної боротьби з епідеміологічними загрозами (спалахами, епідеміями, пандеміями, надзвичайними ситуаціями у системах охорони здоров’я), поглиблення співпраці в питаннях оцінки ризиків та епідеміологічного нагляду, постачання вакцин. 

«Ситуація у сфері охорони здоров’я, що змінюється, і на яку сильно вплинула війна, вимагає як негайного надання послуг із рятування життів, так і забезпечення безперервної медичної допомоги по всій країні, та водночас постійної підготовки до реагування на інші  ризики у сфері охорони здоров’я. Наша мета як головного партнера країни в охороні здоров’я – підтримати та підготувати саму систему та медичних працівників для виконання своїх обов’язків, незважаючи на постійні виклики», — зазначив доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Також учасники зустрічі обговорили міжнародні стандарти та підходи до формування стратегічного запасу лікарських засобів на випадок надзвичайної ситуації. Зокрема, першочергові кроки будуть додатково обговорені та фіналізовані після візиту місії ВООЗ до регіонів, яка триватиме тиждень. Місію ВООЗ очолюють доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні, та доктор Гундо Вайлер, директор відділу підтримки країн та партнерства і виконувач обов’язків регіонального директора з надзвичайних ситуацій Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Нагадаємо, на початку березня Кабінет Міністрів України затвердив Порядок інформування населення щодо біобезпеки та біологічного захисту, який врегульовує інформаційну роботу органів державної та місцевої влади з питань біологічної безпеки, профілактики й контролю інфекційних захворювань, надання верифікованої інформації та рекомендацій населенню щодо біологічного захисту. Наприклад, якщо в інших країнах виникне надзвичайна ситуація або подія, повʼязана з поширенням збудників інфекційних хвороб, і буде ризик розповсюдження таких збудників в інших країнах, держава інформуватиме населення про таку ситуацію. Крім того, надасть порядок дій у разі її виникнення в Україні, а також інформуватиме про способи профілактики можливих ускладнень.

Кожен орган влади, установа й організація має власну роль у інформуванні населення. Зокрема, МОЗ забезпечуватиме взаємодію щодо надзвичайної ситуації або ризиків її виникнення, а також міжрегіональну та міжсекторальну взаємодію. У системі громадського здоров’я Центр громадського здоровʼя МОЗ України розроблятиме інформаційно-роз’яснювальні повідомлення та матеріали щодо дій у разі загрози надзвичайної ситуації. Центри контролю та профілактики хвороб в кожній області, заклади охорони здоровʼя спільно з органами місцевого самоврядування працюватимуть з населенням та інформуватимуть його за допомогою офіційних каналів комунікації.