Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Перші десять пацієнтів на Волині отримали штучні клапани серця в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку

10 серпня 2018
11462

Загалом в рамках проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей» уже закуплено 100 клапанів для пацієнтів Волинської обласної клінічної лікарні, а до кінця року планують закупити ще 50.

Одним із перших пацієнтів, який безоплатно отримав штучний клапан серця, став 38-річний волинянин. Хронічний ревматизм так вразив серце, що отвір клапанів зменшився майже до 0,5 см², хоча в нормі він повинен бути 3,5 см². Без операції чоловік би помер. Аби вилікувати його, знадобилась пересадка двох клапанів – мітрального клапана серця та аорти. Все це пацієнт отримав безоплатно. Йому довелося сплатити лише за розхідні матеріали (нитки, голки, катетери, трубки, розчин для зупинки серця).

«Пацієнт знав довгий час, що йому потрібна операція, але боявся, не наважувався. Почувши, що ми отримали нові клапани, він все ж таки вирішив. Оперувати чоловіка ми мали терміново — була загроза його життю. Загалом, цього року у нашій лікарні вже зробили майже 100 операцій із зупинкою серця», – розповідає завідувач кардіохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Володимир Пецентій.

Для заміни клапанів серце пацієнта зупинили, а чоловіка підключили його до апарату штучного кровообігу. Операція тривала близько 6 годин. Ще два тижні пацієнт проведе у лікарні. Всього ж відновлюватиметься після хірургічного втручання три місяці – стільки часу потрібно аби серце звикло до нових клапанів. Нові штучні клапани серця розраховані на все життя, і замінювати їх не потрібно.

Загалом в рамках проекту Світового банку та МОЗ України для Волинської обласної клінічної лікарні було поставлено 100 клапанів серця американського виробництва, вартістю близько 27 тис грн кожен і 250 оксигенераторів – одноразових пристроїв, які на час операції замінює легені, що коштують близько 13,5 тис грн кожен. Ще 50 клапанів і 250 оксигенераторів медзаклад отримає за 9 місяців. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ