Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Пацієнт-орієнтований підхід до лікування хворих на туберкульоз - основа змін протитуберкульозної системи

30 листопада 2016
4959

МОЗ України передбачає впровадити низку змін, що дозволять швидко реформувати підходи до надання допомоги населенню та встановити контроль над туберкульозом Вони включають розвиток системи амбулаторної допомоги хворим на туберкульоз із дотриманням сучасних принципів інфекційного контролю, забезпечення соціального супроводу пацієнтів, впровадження та розширення застосування інноваційних методів діагностики та лікування.

Усі зміни враховуватимуть наявний вітчизняний та світовий досвід та відповідатимуть принципам доказової медицини і передбачають модифікацію моделей фінансування та координації зусиль медичної спільноти і громади з формуванням відповідального ставлення держави та суспільства.

Хворі із закритими формами туберкульозу мають лікуватися амбулаторно. Про це говорить Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

«Як і стаціонарне, амбулаторне лікування відбувається за пильного нагляду лікаря. Приклади, коли людину ізолюють на 6-8 місяців поспіль без достатніх для цього причин не припустимі і не свідчать про належну якість лікування», – зазначила Оксана Сивак.

Наявна система надання протитуберкульозної допомоги з надмірною кількістю протитуберкульозних ліжок орієнтована на концентрацію хворих в умовах стаціонару. Це не відповідає сучасним міжнародним практикам та не гарантує охоплення населення послугами з профілактики, виявлення, діагностики та лікування.

Станом на початок 2016 року функціонує 16545 протитуберкульозних ліжок. Тільки 57 % протитуберкульозних закладів відповідають заходам з інфекційного контролю.

На сьогодні хворі в повному обсязі забезпечені протитуберкульозними препаратами. У 2015 році з держбюджету виділено 212 128,4 тис. грн, з Глобального фонду – 483 874,19 тис. грн.

Закупівлі через міжнародні організації у цьому сегменті мають позитивний результат. Як зазначила заступниця директора ПРООН Блерта Чела, контракти МОЗ України та ПРООН по туберкульозу щодо закупівель за кошти державного бюджету 2015 року виконані на 100%.

У 2015 році за даними Центру медичної статистики МОЗ України в Україні рівень захворюваності складає 70,5 на 100 тис. населення.

Аналіз соціальної структури вперше виявлених хворих у 2015 р. демонструє, що 58,4 % пацієнтів – безробітні особи працездатного віку, 5 % – особи без постійного місця проживання, 1 % – люди, які повернулись з місць позбавлення волі. Тільки 12,1 % уперше зареєстрованих хворих на туберкульоз зловживали алкоголем, 7 % – споживачі ін’єкційних наркотиків.

Боротьба з туберкульозом є предметом міжнародних зобов’язань України в частині виконання положень Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Українські експерти погодили застосування амбулаторної моделі лікування хворих на туберкульоз заради подолання епідемії захворювання в Україні. Лікування закритої форми туберкульозу поза стаціонарами, на рівні первинної ланки медичної мережі та в домашніх умовах, враховує індивідуальні потреби пацієнтів. Це сприятиме більшій прихильності хворих до лікування і допоможе зменшити поширеність хвороби.