Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Найближчим часом Уряд може погодити проведення в Україні міжнародного моніторингового дослідження знань студентів-медиків

11 грудня 2018
2817

Відповідне рішення Кабінету Міністрів України  дозволить закупити та провести міжнародне моніторингове дослідження якості вищої медичної освіти. За допомогою цього дослідження можна буде співставити рівень підготовки українських студентів-медиків з міжнародними стандартами.

Моніторингове дослідження проводиться у багатьох країнах світу та розробляється іноземною агенцією - Національною радою медичних екзаменаторів. Планується, що таке дослідження пройдуть українські студенти-медики четвертих курсів 2018/19 навчального року. На проведення цього іспиту в Державному бюджеті на 2018 рік закладено близько 21 млн грн.

Міжнародне моніторингове дослідження є важливим інструментом для об’єктивної оцінки якості української медосвіти, оскільки дозволяє:

  • порівняти рівень підготовки українських студентів-медиків з рівнем студентів з інших країн;
  • на основі отриманої інформації розробити рекомендації щодо поліпшення навчальних планів для студентів-медиків. Адже дослідження відображатиме, які саме знання українських студентів потребують удосконалення,  а у яких питаннях їхня підготовка відповідає або перевищує міжнародний рівень;
  • підготуватися ЗВО до здачі міжнародного іспиту з основ медицини як частини єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Цей елемент іспиту нівелює корупційні ризики та об’єктивно перевіряє знання майбутнього лікаря;
  • встановити критерій склав-не склав для ЄДКІ в 2019 році. Нагадуємо, що студенти-медики 3 курсу вже у 2019 році складатимуть цей іспит.

Моніторингове дослідження  є потужним інструментом для оцінки сучасного стану медосвіти, а його результати не вплинуть на успішність студентів поточного навчального року і не можуть стати приводом для виключення студентів з університетів.

Наразі немає об’єктивних  причин для відтермінування рішення про проведення такого дослідження в Україні. Так само немає підстав для різного роду побоювань з боку керівників ЗВО і викладачів: це дослідження є додатковим інструментом, щоби виявити можливі прогалини і поліпшити якість навчання.

Позитивне рішення Уряду буде вагомим кроком на шляху до розвитку медичної освіти в Україні. Якісні зміни в медичній освіті є невід’ємної частиною трансформації охорони здоров’я, адже від якості навчання лікаря залежить якість надання медичних послуг для пацієнта.

Читайте також