Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Нацрада затвердила проєкт запиту до Глобального фонду на отримання фінансової допомоги на 2024-2026 роки у сфері ВІЛ та туберкульозу

25 травня 2023
448

Національна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на своєму засіданні під головуванням Віктора Ляшка затвердила сьогодні фінальний проєкт запиту  України до Глобального фонду на отримання безповоротної фінансової допомоги на 2024-2026 роки у сфері ВІЛ та туберкульозу.

«Минулий рік поставив перед усіма нами чимало викликів. Але завдяки спільним зусиллям урядових і громадських структур та міжнародних партнерів ми не зупиняємо наші профілактичні програми, які вже переймаються іншими країнами, як такі, що дають позитивний результат. Наразі Глобальним фондом прийнято рішення про виділення Україні понад 165,5 млн доларів США безповоротної фінансової допомоги на боротьбу з ВІЛ та туберкульозом, а також створення гнучких і сталих систем охорони здоровʼя у 2024-2026 роках. 29 травня ми подаємо до Глобального фонду сформований та сьогодні підтриманий запит. Підготовка проєкту запиту тривала 5 місяців. Участь у цьому процесі взяли понад 200 осіб. Дякую кожному. Ви робите важливу справу. Цьогоріч перед учасниками процесу формування запиту постало надскладне завдання. Важливим і складним був процес пріоритизації інтервенцій, але досягнутий результат підтверджує, що ми на правильному шляху», – сказав Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України – голова Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Окрім допомоги Глобального фонду, Україну активно підтримують й інші донори. Зокрема, одним з найбільших у цій сфері є PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД), який виділив Україні на 2024-2025 роки 118,5 млн доларів США. Це дозволило забезпечити спільне планування програм Глобального фонду та PEPFAR в Україні та, відповідно, розподілити ресурси більш раціонально. 

Міністр підкреслив, що синергія допоможе Україні ефективно реалізовувати заплановане та матиме важливий внесок для сталої відповіді на ВІЛ та туберкульоз в умовах війни та післявоєнний період. 

Окремо міністр поінформував членів Нацради про зустріч в Женеві під час 76-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я з Марком Елдон-Едінгтоном, головою відділу управління грантами Глобального фонду, та Дарреном Доркіном, старшим портфоліо-менеджером Глобального фонду в регіоні Східної Європи та Центральної Азії, та досягнутими домовленостями щодо посилення двостороннього контролю за виконанням основними реципієнтами гранту індикаторів досягнення результатів. 

Також, завдяки злагодженій роботі Нацради, вдалося оновити керівні документи у сфері протидії ВІЛ та туберкульозу із урахуванням міжнародних рекомендацій та викликів, з якими зіткнулася Україна з початком повномасштабної війни з росією. Крім цього, 23 березня 2023 року народні депутати України подали на реєстрацію у Верховній Раді України проєкт нового Закону України про подолання туберкульозу в Україні.