Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Закарпатті змонтували сучасний комп’ютерний томограф

16 листопада 2023
158

Під час повномасштабної війни Міністерство охорони здоров’я у партнерстві зі Світовим банком продовжують працювати над забезпеченням лікарень України дороговартісним медичним обладнанням, яке суттєво покращує якість медичної допомоги в цілому та, зокрема, діагностики. 

Так, в Ужгородській міській багатопрофільній клінічній лікарні інстальовано КТ сканер «Optima CT520», виробництва GE. Закупівлю здійснено у рамках одного зі спільних проєктів МОЗ та Світового банку. 

Комп’ютерна томографія (КТ) є медичним методом візуалізації, який використовує рентгенівські промені для створення поперечних зображень тіла. КТ-сканування можна використовувати для візуалізації майже всіх частин тіла. Його використовують для діагностики захворювань або травм різної складності. 

Таке обладнання дає можливість своєчасно та достовірно діагностувати різноманітні патології та хвороби, а також, відповідно, своєчасно надавати медичну допомогу пацієнтам завдяки більш точному діагнозу.

Завдяки наявності сучасного компʼютерного томографа лікарі зможуть використовувати найновітнішу методику діагностування, а пацієнти – отримувати медичну допомогу найвищого рівня. 

На сьогодні наявність КТ є обов’язковою вимогою НСЗУ для контрактування закладу за Програмою медичних гарантій. Раніше лікарня надавала безоплатно таку послугу пацієнтам на умовах підряду з приватним діагностичним центром. Наразі ж заклад зможе значно збільшити кількість пацієнтів, які потребують сучасного методу обстеження на безоплатній основі.

Щорічно медзаклад надає медичні послуги близько 7 тис. пацієнтів в умовах стаціонару, близько 170 тис. пацієнтів обслуговуються амбулаторно. Лікарня спеціалізується на наданні ургентної спеціалізованої медичної допомоги за певними профілями. 

Зазначимо, що компʼютерний томограф вже змонтовано, а медичний персонал проходить необхідне кваліфіковане навчання для подальшої роботи з ним. Працівники рентгенологічного відділення зможуть працювати з обладнанням після отримання дозволу на право експлуатації апарату від ДІЯР.

Нагадаємо, що раніше МОЗ повідомляло про 6 сучасних КТ, закуплених у рамках співпраці МОЗ та СБ, які доставили у медзаклади України. Загалом у рамках співпраці було закуплено 24 КТ.