Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Сумщині місцева влада виділить 11 млн грн на оснащення амбулаторій на первинці

2 грудня 2016
4083

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк обговорив з очільником Сумської області Миколою Клочком та медичною спільнотою особливості впровадження реформ на первинній ланці та інші зміни, які очікують галузь до 2020 р.

За словами Павла Ковтонюка, Уряд днями затвердив Концепцію реформи фінансування охорони здоров’я, що дуже важливо у практичній реалізації якісних змін, які відбуваються зараз в Україні. Заступник міністра наголосив, що 2017-й буде роком реформування первинної ланки та сімейних лікарів. «Концепція медичного страхування втілюватиметься протягом трьох років. На першому підготовчому етапі – у 2017 році – буде впроваджено нову модель фінансування меддопомоги на первинній ланці, а також розпочнеться впорядкування мережі стаціонарів вторинного рівня через створення госпітальних округів», – повідомив Павло Ковтонюк. Принагідно він відзначив достатній рівень укомплектованості лікарями медичних установ Сумщини.

Микола Клочко звернув увагу на особливості впровадження реформи на первинній ланці та існування інституту сімейного лікаря. За його словами, наразі в області розроблено програму для розвитку мережі медичних закладів у сільській місцевості. Вона передбачає виділення 11 мільйонів гривень з обласного бюджету на покращення матеріальної бази амбулаторій. Адже щоб лікар на первинному рівні міг надати якісну допомогу, потрібен хоча б мінімальний діагностичний та лабораторний пакет. Це питання винесено на розгляд сесії обласної ради, що відбудеться 2 грудня ц.р. Окрім того, 2 млн грн спрямовано на розвиток медицини в об’єднаних територіальних громадах.

У рамках візиту Павло Ковтонюк зустрівся з лікарями первинної ланки Сумщини та виступив з лекцією для студентів-медиків Сумського державного університету.