Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ спільно зі Світовим банком працюють над розширенням інвестицій у відновлення системи охорони здоров’я

10 лютого 2023
223

Стратегічна сесія з питань залучення інвестицій у межах нового спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України розпочалась сьогодні у польському місті Жешув.

Ініційований Світовим банком дводенний захід зібрав потужну команду фахівців МОЗ України, Національної служби здоров’я України, Медичних закупівель України, Міністерства фінансів України, а також представників провідних міжнародних і європейських фінансових установ, зацікавлених долучитись до надання Україні підтримки у межах проєкту Світового банку.

Нагадаємо, стартував новий масштабний проєкт «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine), який спільно зі Світовим банком втілює МОЗ України. Початкове фінансування проєкту – грант Глобального фонду фінансування у розмірі 10 мільйонів доларів США та 100 мільйонів доларів США позики Світового банку. Відповідну угоду український уряд підписав у грудні 2022 року.

«Через повномасштабне вторгнення росії медична система України зазнала суттєвих втрат. Щоденно ворожа російська армія обстрілює мирні міста та цивільне населення, триває руйнація інфраструктури, в тому числі й медичної. Завдяки новому проєкту спільними зусиллями МОЗ та Світового банку ми вирішуємо вкрай важливі невідкладні потреби українців у медичних послугах.  Вже зараз ми відновлюємо медичні заклади і йдемо шляхом побудови після перемоги потужної модерної національної системи охорони здоров’я, враховуючи досвід викликів воєнного часу і кращий міжнародний досвід», – зазначила, відкриваючи стратегічну сесію, заступниця міністра охорони здоров’я України — координаторка спільних зі Світовим банком проєктів МОЗ України Ірина Микичак.

Новий проєкт HEAL Ukraine дасть Україні нові додаткові можливості у відновленні та розширенні доступу до основних медичних послуг та допоможе зменшити надмірні власні витрати на потреби громадян на підтримання здоров’я, що дуже важливо для населення України у надзвичайній ситуації, якою стала для всіх повномасштабна неоголошена війна проти України. Проєкт передбачає заходи з охорони психічного здоров’я та реабілітації, зміцнення первинної медико-санітарної допомоги, відновлення та модернізації стаціонарної медичної  допомоги, а також цифровізації, інновацій та посилення управлінської спроможності медичної галузі.  

Розширення кола партнерів, які долучаються до фінансування спільного рамкового проєкту, допомагає залучити додаткові грантові та кредитні ресурси для масштабування діяльності в межах проєкту і створити підґрунтя для виконання більшого обсягу важливих для сфери охорони здоров’я заходів, поширення їх на більшу кількість учасників, медзакладів та регіонів.

Наразі триває технічна сесія, яка розпочалась презентацією від фахівців Світового банку концепції рамкового проєкту, яким є HEAL Ukraine, що враховує чітке бачення нагальних потреб сектору охорони здоров’я урядом України, Світовим банком та іншими партнерами з розвитку. Зокрема, завдяки гнучкому рамковому підходу спрощено процес переходу від доступного на початковому етапі фінансування до фінансової цілі, яка визначається загальною сумою 500 млн доларів США. 

Можливість розширювати фінансування проєкту без внесення змін до нього істотно пришвидшує всі усталені процеси і дає можливість оперативно реагувати на виклики та інвестувати кошти для задоволення найбільш критичних потреб сфери охорони здоров’я, тобто потреб українців у доступі до медичного обслуговування. 

Фахівці МОЗ України, Міністерства фінансів України, НСЗУ, Медичних закупівель України спільно з експертами Світового банку і Банку розвитку Ради Європи, а також представниками ВООЗ, Агентства міжнародного розвитку США, Бюро розвитку і співпраці Швейцарської Конфедерації та інших партнерських сторін працюють над розробкою плану конкретних заходів та виявленням проблем у його реалізації. Поглиблений аналіз конкретних сфер діяльності проєкту стосується насамперед таких напрямів:  

  • посилення первинної медико-санітарної допомоги,
  • відновлення лікарень, 
  • електронна система охорони здоров’я eHealth й інновації, 
  • психічне здоров’я, 
  • реабілітація.

Результати першого дня роботи стануть основою для формування плану дій та визначення негайних і короткострокових завдань, встановлення пріоритетів та напрацювання рішень у ході стратегічної сесії 11 лютого 2023 року.