Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ разом із Єврокомісією евакуювали 29 українців на лікування до закордонних клінік

7 квітня 2023
173

У рамках співпраці Міністерства охорони здоров’я України та Європейської комісії за активного сприяння обласних військових адміністрацій і медзакладів, за підтримки Державної прикордонної служби України та Державної міграційної служби України медичне транспортування постраждалих українців триває майже щодня. 

Цього разу у групі евакуйованих є 29 цивільних та військових з Харківщини, Київщини, Одещини, Дніпропетровщини, Вінниччини і територій активних бойових дій. Це пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями та онкопацієнти. Їх прийняли на лікування медзаклади Данії, Фінляндії, Австрії, Німеччини та  Нідерландів. 

Зазначимо, що евакуюють як дорослих, так і дітей, які потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги. 

Такі доправлення тривають вже понад рік та здійснюються практично щодня. Адже постійні бойові дії, обстріли та пошкодження інфраструктури суттєво ускладнюють надання медичної допомоги на сході та прифронтових територіях. 

За потреби пацієнтів супроводжують родичі або близькі, враховуючи необхідність у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан, а також у подальшому післяопераційному догляді. 

Нагадуємо, що міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через медичний хаб у Львові до аеродрому в Польщі. Далі повітряними госпіталями чи спеціальним авіатранспортом доставляють українців в країни Європи для спеціалізованого лікування.

Від початку війни Міністерство охорони здоровʼя України разом із міжнародними партнерами продовжують працювати та робити усе можливе, аби врятувати наших людей та надати їм необхідну медичну допомогу. Загалом вже евакуйовано понад 2900 українців.