Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ просить парламент виділити додаткові кошти на лікування важкохворих за кордоном

10 липня 2017
4143

Якщо депутати приймуть відповідні зміни до бюджету цього тижня, важкі пацієнти зможуть отримати лікування за межами України цьогоріч.

Зараз на обліку хворих, що потребують лікування за кордоном, перебувають 93 українці, 36 із них діти. Стан більшості пацієнтів важкий і викликає занепокоєння. У більшості випадків пацієнти потребують трансплантації кісткового мозку. 

Міністерство охорони здоров’я звертається до Верховної Ради з проханням проголосувати цього тижня за виділення додаткових коштів з бюджету на лікування українців за кордоном.

Про це сьогодні у Києві йшлося на зустрічі доктора Уляни Супрун та фахівців МОЗ з пацієнтськими організаціями, що представляють хворих, яким необхідне лікування за кордоном, та родичами хворих. Без відповідних змін до бюджету, запропонованих Урядом Верховній Раді, здійснити оплату їх лікування неможливо, а отже, хворі втрачають безцінний час.

Лише на лікування тих, хто уже є у списку на допомогу за кордоном, необхідно близько 186 мільйонів гривень. Досвід попередніх років показує, що число таких хворих до кінця року може збільшитися ще на сотню, відтак сума необхідного додаткового фінансування становить близько 420 мільйонів гривень. 

Цьогоріч державним бюджетом України на програму «Лікування громадян України за кордоном» МОЗу було виділено близько 204 мільйонів гривень. Згідно з бюджетним запитом на 2017 рік, ці кошти задовольняють потребу лише на 53,6%. 203 мільйона з цієї суми цьогоріч уже використали на лікування 74 людей, у тому числі 34 дитини у закордонних медзакладах.

Доктор Супрун запевнила, що МОЗ України підтримує пацієнтів у зверненні до народних депутатів проголосувати за зміни до бюджетної програми і виділити додаткові кошти на своєчасне лікування важкохворих за кордоном.

Міністерство також підготувало нову постанову Кабінету Міністрів України про лікування за кордоном на заміну застарілої постанови від 1991, що чекає погодження з іншими центральними органами виконачої влади.

Водночас, доктор Супрун наголосила на необхідності розвивати систему трансплантації в Україні, що дозволить надавати хворим необхідну допомогу в Україні.

Читайте також