Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ обговорив із закладами медичної та фармацевтичної освіти зміни у навчальних планах дисципліни з розвитку цифрових компетентностей

24 квітня 2023
594

Процес цифрової трансформації охорони здоров’я в Україні спонукає медичних працівників використовувати нові цифрові рішення та інструменти у своїй роботі. Цифрова компетентність стає невіддільною складовою професійної діяльності працівників охорони здоров’я, і роботу над її розвитком важливо розпочинати в процесі здобуття медичної освіти.

МОЗ України провело зустрічі з представниками фахової передвищої, вищої та післядипломної медичної й фармацевтичної освіти, на яких обговорили:

  • проєкт рамки цифрових компетентностей майбутніх медичних працівників, розроблений за підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я»;
  • необхідність формування нових навчальних планів з урахуванням питання розвитку цифрових компетентностей;
  • формування теоретичних знань щодо процесів цифровізації сфери охорони здоров’я в Україні, а також напрацювання практичних навичок роботи з електронною системою охорони здоров’я та іншими електронними інструментами.

За результатами заходу, більшість учасників підтримали ідею щодо необхідності внесення змін до програми навчальної дисципліни з розвитку цифрових компетентностей студентів закладів фахової передвищої, вищої медичної освіти та післядипломної освіти працівників сфери охорони здоров’я та висловили намір внести відповідні зміни до своїх програм.

Під час обговорення учасники приділили значну увагу питанню необхідності відпрацювання практичних навичок роботи з електронною системою охорони здоров’я та можливості роботи студентів із навчальними версіями МІС. 

«Міністерство спільно з партнерами та експертами розробили проєкт орієнтовної програми навчальної дисципліни з розвитку цифрових компетентностей студентів закладів фахової передвищої, вищої медичної освіти та післядипломної освіти працівників сфери охорони здоров’я. Ця програма враховує зміни, що відбулись у процесі розвитку електронної охорони здоров’я в Україні. Крім цього, триває робота над формуванням репозиторію знань та бібліотеки матеріалів з цифрової трансформації системи охорони здоров’я, які допоможуть навчальним закладам підготувати матеріали для навчальної програми та ознайомитись із останніми документами та напрацюваннями в електронній системі охороні здоров’я», – зазначила Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я. 

Також учасникам було презентовано плани проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» щодо грантової програми для формування та підготовки навчально-методичних матеріалів з розвитку цифрових компетентностей студентів закладів фахової передвищої, вищої медичної освіти та післядипломної освіти працівників сфери охорони здоров’я. Грантова програма буде оголошена у червні  2023 року.