Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ обговорило з партнерами перспективи фінансування первинної медичної допомоги

9 листопада 2023
414

Первинна медична допомога — це точка входу до системи медичних послуг. Завдяки сталому фінансуванню цього напряму медицини українці отримали відкритий доступ не лише до вибору лікаря чи медзакладу, а й більш широкий спектр послуг, які вони можуть отримати у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. 

«Ключовим компонентом реформування системи охорони здоров’я є зміцнення принципів фінансування послуг первинної допомоги. Мова про універсальне охоплення послугами та встановлення пріоритетів такої допомоги. Нашими цілями залишаються ефективність, справедливість у розподілі ресурсів охорони здоров’я, прозорість та підзвітність», — зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров у рамках круглого столу з питань фінансування первинної медичної допомоги за участі ВООЗ та партнерів.

Участь у заході взяли представники МОЗ, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Національної служби здоров’я, професійних та пацієнтських організацій, що працюють у сфері розвитку та трансформації сфери охорони здоровʼя в Україні, зокрема й первинної медичної допомоги (далі — ПМД), а також представники надавачів послуг ПМД. 

Під час круглого столу були представлені результати розрахунку витрат на первинну медичну допомогу, дослідження щодо впливу війни на витрати надавачів ПМД та дослідження використання часу персоналом надавачів ПМД. Також сторони окреслили дорожню карту щодо фінансування ПМД, зокрема визначення подальших пріоритетів для змін у фінансуванні ПМД, які б сприяли підвищенню якості медичної допомоги на наступні роки.

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомляло, що Всесвітня організація охорони здоров’я готова й надалі допомагати і підтримувати Україну та сприяти доступності медичної допомоги і швидкому реагуванню на загрози.