Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медичні заклади вищої освіти активно впроваджують в освітній процес сучасні технології симуляційного навчання

25 січня 2023
459

Реалізуючи Стратегію розвитку медичної освіти в Україні, Міністерство охорони здоров’я України всебічно сприяє впровадженню сучасних освітніх технологій дистанційного навчання, які спроможні забезпечити не лише теоретичну, але й якісну практичну підготовку здобувачів у підпорядкованих медичних університетах.

З цією метою у Запорізькому державному медичному університеті (далі – ЗДМУ) проходить пʼятиденний симуляційний тренінг для науково-педагогічних працівників клінічних кафедр з використанням сучасних методик програми Body interact.

Важливо, аби викладачі опанували сучасні європейські клінічні протоколи та постійно вдосконалювали свою педагогічну і клінічну майстерність – як це передбачено Законом України «Про вищу освіту». 

Тренінг дає змогу  вдосконалити і закріпити на практиці уміння та навички працювати з віртуальним пацієнтом Body interact.

Програма була розроблена спеціально для того, аби студенти могли вивчати медицину онлайн та складати об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ). Саме цей іспит широко застосовується в західних медичних університетах. Тому  Міністерство охорони здоров’я України наполягає на тому, щоб випускники закладів вищої медичної освіти складали іспити виключно за методикою ОСКІ та за допомогою віртуального пацієнта. 

Впровадження нового курсу з використанням можливостей програми Body interact в освітньому процесі є можливим і необхідним завдяки тому, що викладачі клінічних кафедр  уже володіють цією сучасною освітньою технологією. 

У ході навчання учасники тренінгу опановують  практику засвоєння нових професійних компетентностей лікарями-інтернами, слухачами та курсантами. Наявна матеріальна база Міжкафедрального тренінгового центру ЗДМУ дозволяє здійснювати це на належному рівні. Починаючи з минулого року ця технологія дедалі частіше використовується у навчальному процесі. 

До прикладу, факультетом післядипломної освіти ЗДМУ було проведено 104 цикли тематичного удосконалення, на яких навчалося 900 слухачів. Здійснено 98 заходів БПР, сертифікати за участь в яких після тестування отримали 1748 слухачів. Тобто на сьогодні з віртуальним пацієнтом працюють фактично усі категорії здобувачів знань.

Перші тренінги були присвячені темам: «Віртуальні технології – інтеграція теорії та практики», «Методика роботи, особливості та можливості віртуальної програми». 

Далі – заплановано самостійну роботу з програмою віртуального пацієнта на кафедрі або за віддаленим доступом та перегляд відеороликів щодо роботи з віртуальним пацієнтом. 

Окрім того, учасниками будуть засвоєні навички роботи у віртуальному середовищі Body Interact та відпрацьовано алгоритм надання допомоги пацієнту в залежності від потрібної медичної допомоги на кожному етапі.