Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Медичне обладнання, закуплене МОЗ, має якнайшвидше працювати на користь пацієнтів та рятувати їхні життя – Віктор Ляшко

2 травня 2023
89

Медичне обладнання, закуплене Міністерством охорони здоров’я України для лікарень, має бути оперативно змонтоване, введене в експлуатацію та використовуватися для збереження життя і здоров’я пацієнтів. Персональну відповідальність за те, наскільки ефективно або неефективно використовується медобладнання, несе кожен керівник лікарень. На цьому наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час візиту до Волинської обласної клінічної лікарні. Участь у робочій поїздці також взяв перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.  

«МОЗ продовжує працювати над забезпеченням українських лікарень сучасним медобладнанням та модернізовувати медзаклади регіонів. Це є пріоритетом для нас. Минулого року керівник цього закладу був особисто мною попереджений за те, що відставав від графіка підготовки приміщення для монтажу ангіографічного обладнання. Добре, що мене почули і оперативно виправили ситуацію, – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. – Зараз обладнання запущено в роботу, що значно збільшить кількість ендоваскулярних діагностичних та лікувальних втручань, а також забезпечить цілодобовий доступ пацієнтів до ургентних послуг».

Зазначимо, що нове ангіографічне обладнання розмістили в спеціально побудованому приміщенні у межах відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, якнайближче до місця приїзду автомобіля «швидкої». Це буде зручно для термінової подачі пацієнта в рентген-операційний блок. 

Крім того, медики лікарні вже здобули досвід ангіографічних втручань. Інвазивні кардіологи, кардіохірурги, судинні хірурги й нейрохірурги успішно проводять зондування камер серця, ангіопластику та стентування судин головного мозку. Успішно здійснюються ангіографічні дослідження у разі захворювань центральних та периферичних судин, онкологічних патологіях та аневризмах і травмах магістральних артерій. 

Міністр охорони здоров’я додав, що вже незабаром ангіограф запрацює для мешканців Волині та буде виконувати свої прямі функції. Він наголосив, що керівники лікарень мають робити все максимально швидко, щоби все медобладнання, яке поставляється централізовано, працювало. І міністр й надалі триматиме це питання на особистому контролі. 

«У кожній лікарні мають бути створені належні умови для запуску медобладнання. Аби якнайскоріше закуплене обладнання працювало на користь українців та рятувало їхні життя та здоров’я», – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Нагадуємо, що у 2021 році Медичні закупівлі України на замовлення Міністерства охорони здоров’я придбали 24 стаціонарні цифрові ангіографічні рентгенівські системи на 210 млн грн. Постачання, монтаж та налагоджування медичного обладнання у закладах охорони здоров’я України триває навіть під час війни.