Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов закликав ЗМІ ретельно перевіряти інформацію перед публікацією новин про COVID-19

20 листопада 2020
1940

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов закликав ЗМІ не розповсюджувати неперевірену інформацію щодо діагностики або лікування коронавірусної інфекції COVID-19. Про це очільник МОЗ заявив на щоденному онлайн-брифінгу.

«‎Коли в мережі з’являється неперевірена інформація, це сіє паніку. А подекуди й ображає лікарів, яких звинувачують у тому, що вони, наприклад, забирають ліки в одного пацієнта і передають їх іншому тощо. У реальності ж наші медики щодня рятують сотні людей, хворих на COVID-19. Вони виснажені, деякі з них протягом 7-8 місяців практично не виходять з реанімації. Уявіть собі, що вони відчувають, коли читають такі дописи. Будь ласка, користуйтесь тільки перевіреною інформацією. Зі свого боку Міністерство охорони здоров’я і надалі перевірятиме усі випадки, про які з’являються дописи у ЗМІ, і реагуватиме на них у разі підтвердження»‎, — наголосив Максим Степанов. 
 

Очільник МОЗ зазначив, що нещодавно у низці ЗМІ було опубліковано повідомлення волонтера, що нібито у міській лікарні №3 міста Біла Церква помер чоловік через те, що віддав свій кисень хворому синові. Як виявилось, вказана інформація не відповідає дійсності. Зі свого боку пізніше волонтерка також спростувала цю інформацію.

«Міністерство охорони здоров’я відразу почало перевірку фактажу, викладеного у цих новинах. В результаті історія була повністю спростована лікарями медичного закладу. Ми перевірили — відповідного випадку, щоб батько і син знаходилися в одній лікарні, і батько помер, не було», — підкреслив Міністр охорони здоров’я України.

Водночас Максим Степанов наголосив, що будь-яка інформація щодо наявності проблем в тому чи іншому медичному закладі, яка публікується у ЗМІ, буде перевірятися міністерством, та у разі їх виявлення МОЗ в оперативному порядку вживатиме заходів для їх усунення.

Нагадаємо, на початку пандемії у медичних закладах України нараховувалось близько 3 500 ліжок з підведеним киснем, наразі — понад 24 тисячі ліжок.