Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Майже 118 тисяч одиниць медичного обладнання придбано та передано як гуманітарну допомогу закладам охорони здоров’я за 6 місяців війни – Віктор Ляшко

15 серпня 2022
2328

Майже 118 тисяч одиниць медичного  обладнання було придбано, а також  передано в якості гуманітарної допомоги закладам охорони здоров’я за шість місяців повномасштабної війни. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. 

На засіданні керівництво Міністерства, Національної служби здоров’я, ДП «Медичні закупівлі України» спільно з представниками депутатського корпусу обговорили низку питань у сфері охорони здоров’я, зокрема, стан здійснення державних закупівель лікарських засобів у 2022 році. 

Члени Комітету акцентували увагу на питаннях проведення закупівель ліків під час воєнного стану, впровадження процедур договорів керованого доступу (ДКД), заходів для безперебійного забезпечення населення життєво необхідними ліками, у т.ч. – пацієнтів з онкологічними та орфанними (рідкісними) захворюваннями.

Віктор Ляшко зазначив, що рятуючись від війни частина пацієнтів, у тому числі і з орфанними захворюваннями виїхали за кордон,  це десь близько 30% пацієнтів. Саме тому наразі відбувається формування оновленого переліку лікарських засобів для закупівлі за державні кошти, щоб своєчасно забезпечити надходження необхідних лікарських препаратів.

Міністр охорони здоров'я наголосив, що у 2022 році було виділено на централізовані закупівлі 10,9 млрд грн, з них – 10,5 млрд грн доведено ДП «Медичні закупівлі», ще 400 млн грн використовуватимуться спеціалізованими міжнародними організаціями на закупівлю визначеної номенклатури товарів.

«На сьогодні всі закупівлі розпочато і ведуться. Станом на 12 серпня здійснено закупівель на 3 млрд грн, закуплено 59-60% від передбачених закупівель номенклатурних позицій», — повідомив він.

За словами Віктора Ляшка, наразі розпочато всі процедури за договорами керованого доступу.

«В лютому, березні, квітні всі представники іноземних компаній виїхали з України. Були відтерміновані строки по проведених процедурах і це примусило нас вносити зміни до  постанови Кабміну. Наразі повертаємось до перемовної процедури», — зазначив очільник МОЗ. 

Виконуючий обов’язки генерального директора ДП «Медичні закупівлі» Адаманов Едем підкреслив, що, незважаючи на воєнний стан, для лікування дорослих пацієнтів із онкологією закуплено понад 70% препаратів, для лікування дітей — 56%.

Також, для підготовки України до нової хвилі COVID-19 закуплено та доставлено 157 одиниць кисневих станцій, ще 15 буде доставлено протягом серпня та понад 50 – до кінця року.

Обговорили і механізми оптимізації закупівель медичного обладнання. Зокрема, у рамках спільних проектів МОЗ із Світовим банком та Глобальним фондом було поставлено 7500 одиниць медичного обладнання. Ще 110 тисяч одиниць обладнання надано у якості гуманітарної допомоги та 42 одиниці закуплено за рахунок коштів UNITED 24. У рамках центральних закупівель ДП “МЗУ” закупило 424 одиниці медичного обладнання, а саме ангіографи, ендоскопічне та лабораторне обладнання, кисневі станції, а також автомобілі швидкої допомоги. 

Крім цього, депутати обговорили питання подальшої організації роботи онкологічної служби у зв’язку зі створенням госпітальних округів, а також створення університетських клінік.